Senát schválil doplnění Stockholmské úmluvy

Senát dnes odsouhlasil ratifikaci změny přílohy A Stockholmské úmluvy o perzistentních organických polutantech.

Senát dnes odsouhlasil ratifikaci změny přílohy A Stockholmské úmluvy o perzistentních organických polutantech. Jedná se o doplnění seznamu o látku s názvem endosulfan. V České republice se nesmí tato látka používat od roku 2004 a v EU bylo její použití zakázáno nezařazením do přílohy I směrnice Rady 91/414/EHS o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh.

Endosulfan se vyznačuje vysokou toxicitou, která má negativní dopady na organismy ve vodním prostředí, na nervovou soustavu savců a poškozování reprodukční činnosti. Z tohoto důvodu přikročilo od roku 2000 již více než 60 zemí k plošným omezením jeho výroby a používání.

Změna přílohy A Stockholmské úmluvy byla přijata na pátém zasedání Konference smluvních stran Stockholmské úmluvy, které se konalo v dubnu 2011 ve švýcarské Ženevě. Spolu se zařazením endosulfanu a jeho isomerů do seznamu bylo současně rozhodnuto o udělení zvláštní výjimky pro použití této látky v přesně odůvodněných případech při ošetřování zemědělských plodin.

V ČR jakož i v celé EU jsou všechny přípravky na bázi endosulfanu zakázány. Přijetím změny přílohy A Stockholmské úmluvy ČR podpoří účinnější mezinárodní ochranu životního prostředí před nežádoucími vlivy uvedené látky.

Změna přílohy A Stockholmské úmluvy nebude vyžadovat změnu platné právní úpravy ČR v uvedené oblasti a rovněž nebude mít dopad na státní rozpočet, veřejnou správu ani podnikovou sféru.

Stockholmská úmluva upravuje použití, vývoz a dovoz perzistentních organických polutantů uvedených v jejích přílohách A, B a C. Úmluva rovněž umožňuje rozšiřovat seznam látek, které podléhají jejímu režimu tak, aby Úmluva dosáhla stanoveného cíle. Po vstupu změny přílohy A v platnost bude režimu Úmluvy podléhat celkem 22 chemických látek. Ke dni 17. dubna 2012 má Stockholmská úmluva 177 smluvních stran (včetně EU).

MŽP, 26.04.2012

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info