Farmářské slavnosti začínají. První se konají zítra na jihu Čech

Přiblížit lidem život a práci sedláků je cílem Farmářských slavností, které zítra vstoupí do druhého ročníku. Farma Stanislava Bůžka v Chlumečku u Křemže v jižních Čechách bude první z šesti farem, kam se letos mohou lidé vypravit, a které pro ně vybrala Asociace soukromého zemědělství ČR. Seriál Farmářských slavností, jejichž hlavním cílem je prezentace prodeje ze dvora, i letos podpořilo Ministerstvo zemědělství.

„Slavnosti si získaly oblibu, o čemž svědčí i to, že loni je navštívilo na 30 tisíc lidí. Zjistili, že si přímo u zemědělce – tedy ve dvoře – mohou koupit vysoce jakostní a čerstvé produkty. Ministerstvo zemědělství kvalitní české potraviny a způsoby, jak je dostat k zákazníkům, dlouhodobě podporuje. A Farmářské slavnosti do těchto snah plně zapadají,“ říká ministr zemědělství Petr Bendl.

Takzvaně „ze dvora“ mohou sedláci prodávat malé množství živočišných i rostlinných produktů, například čerstvé králičí maso, syrové mléko, včelí produkty, čerstvá vejce, zvěřinu a čerstvé drůbeží maso, ovoce a zeleninu. Tento typ prodeje umožňuje veterinární zákon. Producent však musí zaručit, že nebude ohrožena bezpečnost finálního produktu a výroba proběhne v podmínkách, které zaručují zdravotní nezávadnost potravin. Ty pak kontrolují dozorové orgány MZe, tedy Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Díky Farmářským slavnostem může veřejnost poznat život na rodinných farmách a děti se na nich mohou formou hry seznámit s tradičním českým zemědělstvím. Jsou proto celodenními rodinnými akcemi, jejichž doprovodný program se zaměřuje na děti a usiluje o obnovení vztahu české veřejnosti k venkovu, krajině a půdě. Letos se jich uskuteční celkem šest:

  • 28. 4.   Stanislav Bůžek, Chlumeček u Křemže, okres České Budějovice
  • 19. 5.   Stanislav Němec, Radonice, okres Praha-východ
  • 16. 6.   Svaz chovatelů ovcí a koz ČR, přírodní areál Zlobice u Lipůvky, okres Brno
  • 1. 9.     Jan Sochor, Dolany u Opatovic nad Labem, okres Pardubice
  • 15. 9.   Cyril Kosík, Tvrdonice, okres Břeclav
  • 6. 10.   Vladimír Pešta, Bor u Sedlčan, okres Příbram

Kateřina Böhmová,

ředitelka Odboru komunikace MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info