Souhrn událostí uplynulých dní –27.-29.4.2012

Spor o technickou sůl se dostal do EU, Češi chtějí měnit systém

Česko-polský spor o technickou sůl a její přidávání do potravin se přesunul i na evropskou půdu. Zástupci Prahy se ve čtvrtek rozhodli otevřít o tom debatu v EU a chtějí kvůli tomu změnit unijní systém varování. Státy sice mají povinnost partnery informovat, nejsou ale jasně stanoveny sankce pro případ, že tak nečiní.

Riziková vaječná moučka z Polska potvrzena v české potravině

SZPI obdržela v rámci systému rychlého varování pro potraviny (RASFF) informaci, že do České republiky byla expedována zásilka potraviny obsahující vaječnou moučku z nelegální výroby polské společnosti Viga Dojutrow1A, Blizanow, Biuro Handlowe Viga G. Jagiello, S. Sadej, ul. Dluga 56, 37-400 Nisko.

Ministr zemědělství Bendl: Evropská komise by měla dohlédnout na to, aby všichni chovatelé prasat v EU dodrželi novou směrnici

Jednání o Společné zemědělské politice (SZP), konkrétně podpoře malých a mladých farmářů, přímých platbách a zastropování byla témata, ke kterým zástupci České republiky vystoupili na čtvrtečním zasedání Rady ministrů pro zemědělství a rybářství Evropské unie (EU) v Lucemburku.

Česká pšenice šla na export. Mouky je nedostatek a podraží

Mlynáři zdraží mouku pro průmyslové zpracování o 15 až 20 procent, což se patrně projeví v cenách pečiva. Balená mouka prodávaná v obchodech již tento trend zaznamenala, sdělilo dnes Společenstvo mlynářů a pekařů ČR. Díky vysokému vývozu potravinářské pšenice z loňské velmi dobré mouky je na českém trhu nedostatek mouky.

Evropský účetní dvůr kritizuje návrhy zemědělské reformy

Na seznam kritiků návrhů reformy společné zemědělské politiky v EU po roce 2013 se nyní přidal také Evropský účetní dvůr (The Court of Auditors, ECA). V prohlášení, vydaném v uplynulém týdnu, lucemburští auditoři sice uznali snahy Evropské komise o zjednodušení, došli ale k závěru, že právní rámec zemědělské politiky jako celku i přesto zůstává příliš složitý.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info