Český česnek hnije a letos opět zdraží

Na trhu dominuje česnek z Číny a Španělska.

Českému česneku zvoní hrana. Letos ho bude na pultech obchodů velký nedostatek. Zemědělci totiž kvůli nepříznivému průběhu zimy přišli někde i o více než polovinu své úrody. Sazenice napadla hniloba a ta se dál rozšiřuje. Cena česneku tak s největší pravděpodobností poroste strmě vzhůru. A to již dnes stojí kilogram českého česneku v obchodech okolo 200 korun, zatímco španělského okolo 120 Kč a čínského dokonce méně než 100 Kč.

Řadu let pěstuje česnek Josef Krůs z Domažlicek u Klatov. „Česnek mám na čtvrtce hektaru. Nezůstalo z něj vůbec nic, jsem ve ztrátě. Česnek se ale nevydařil v celé republice. Dokonce i kolegové na Moravě, kde jsou velcí pěstitelé a dodavatelé česneku, hlásí velké ztráty. Mám dokonce strach z toho, že neseženu ani novou sadbu," neskrývá obavy zemědělec.

„Za špatnou úrodou stojí uplynulá zima. Nám by nevadilo, že přišly tuhé mrazy, ale to, že byla dlouhá teplá zima. Česnek dostal plísně a uhnil," pokračuje Krůs.Na špatnou úrodu si stěžují i zahrádkáři. „S česnekem to opravdu vypadá hodně špatně. Co slyším od kolegů z naší zahrádkářské organizace, letos se jim česnek nevydařil. Stejnou zkušenost mám i já," potvrzuje předsedkyně Českého zahrádkářského svazu ve Švihově Miroslava Berková.

Vládne cizina

Podle pěstitelů i prodejců je v obchodech velký nedostatek českého česneku, čehož využívají hlavně dodavatelé ze zahraničí.

Český česnek je nedostatkovým artiklem a situace se v dohledné době určitě nezlepší. „Nejčastěji bereme do našeho obchodu česnek ze Španělska. Snažíme se vyhnout čínským výrobkům. Je to proto, že český česnek nikdo nenabízí a v poslední době ani nedodává. Myslím, že naposledy jsme měli v našem obchodě český česnek někdy v loňském roce," informovala vedoucí prodejny Konzum v Kolárově ulici v Klatovech Hana Havlíčková.

Na trhu jednoznačně dominuje česnek dovážený z Číny, ale i ze Španělska. Český česnek, který je nesrovnatelně kvalitnější, lze ho sehnat snad jen na farmářském trhu či v menších prodejnách. Česká republika přitom byla významnou česnekovou velmocí. Podle některých odborníků je český česnek až pětkrát kvalitnější než ten dovážený.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info