Biostyl. Hezké, čerstvé, české

Pražský specializovaný veletrh potvrdil, že zájem o zdravou výživu neochabuje.

Biopotraviny jsou stále oblíbenější a postupně se pevně zabydlují v našich jídelníčcích. Tak lze charakterizovat poselství, které spotřebitelům vyslal nedávný pražský veletrh Biostyl.

Jeho šestiletá historie pochopitelně není dlouhá, ale vývoj v této oblasti dokumentuje velmi výstižně. Prvním rysem trendu je, že zájem o produkci domácích ekologických zemědělců roste. Druhým pak, že stoupá i množství bioproduktů prodaných takzvaně ze dvora. A do třetice, oddané zákazníky si biopotraviny nacházejí i na farmářských trzích.

Snaha o odlišení

V rámci veletrhu bylo letos představeno i několik novinek. S jednou z nich přišel PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, který se nově rozhodl aktivně čelit nedůvěře části spotřebitelů. Úsilí ekologických zemědělců škodí totiž ojedinělé aféry, když se tu a tam objeví různí nečestní podnikavci. Ti se pokoušejí za bioprodukty vydávat na farmářských trzích i zboží z běžné produkce.

„Náš svaz se snaží o jasné odlišení tuzemských biopotravin. Zavadíme proto novinku u všech bioproduktů od našich členů zvláštní označení, které usnadní zákazníkům orientaci mezi produkty nabízenými na tržištích. Potraviny v kvalitě bio bude mezi těmi ostatními výrazně vidět," uvedla Kateřina Nesrstová, manažerka svazu.

Označení budou moci používat jen členové této organizace, a to pouze na své výrobky. Jedná se o bioprodukty, pro které byla použita surovina pocházející z dané farmy a které tam byly také zpracovány. „Rádi bychom zákazníky upozornili na nadstandard a poskytli jim jistotu. Ten, kdo má příslušným logem označený stánek, etikety či cenovky, je v naší databázi, přístupné na internetu. Zájemce si může kdykoliv najít podrobnosti, zjistit, odkud produkty pocházejí a získat i kontaktní údaje," vysvětluje Kateřina Nesrstová.

Obnovení tradice

Poprvé se na veletrhu představily širší veřejnosti i takzvané Zelené trhy. Projekt má ambiciózní cíl: založit tradici nových zemědělských tržišť, která chtějí propojit místní zákazníky s místními rolníky a neformální cestou je seznámit s lokálními produkty.

Neméně důležitým cílem Zelených trhů je také zaplnění veřejných prostranství a oživení tradice, když se obyvatelé měst přirozeně potkávají na trhu. V rámci veřejné soutěže navrhl ateliér Edit pro Zelené trhy i nový stánek. Má dvě varianty, přenosnou a pevnou. Stánek se dá skládat do řad, hvězd či kruhů, tedy do tvarů pro každé náměstí.

Pevný stánek zase dotváří urbanistický koncept náměstí a mimo konání trhů slouží jako městská galerie, kde se mohou prezentovat nejen samotní zemědělci a jejich produkty, ale například i fotografové nebo malíři tvořící v daném městě.

Změnou prodejního schématu se z prodavače za pultem cizího člověka, který nám vnucuje určité zboží najednou stává přítel, který člověku pomáhá vybrat to nejlepší a zároveň s ním prohodí i pár milých slov. Stánky jsou ze dřeva, což je sám o sobě k přírodě nejšetrnější materiál.

„Zelené trhy vnímají záštitu PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců jako záruku opravdu kvalitních českých biopotravin. Pod touto značkou chceme lidem zprostředkovat svérázný a moderní styl trhů se zemědělskými produkty," řekl na veletrhu Lukáš Otevřel, zakladatel projektu.

Soutěží celá rodina

Součástí Biostylu 2012 bylo také zahájení druhého ročníku soutěže Eko Bio Rodina.

Úkolem soutěžících rodin je tvůrčím způsobem ztvárnit vztah k ekologii, biopotravinám a životnímu prostředí.

Může jít o psaný příběh, fotoreportáž, komiks, obraz, koláž, výrobek nebo amatérskou videonahrávku. Výsledky budou vyhlášeny v říjnu.

Více o soutěži na internetové adrese www.bio.cz.

vizitka

- Svaz ekologických zemědělců, který si do názvu vkládá i charakteristiku PRO-BIO, má v současnosti 658 členů 591 farmářů a 67 bioprodejen. Sídlí v Šumperku.

- Jeho sekce pro spotřebitele se jmenuje PRO-BIO Liga a má 221 členů.

- Hlavním posláním svazu je prosazovat ekologické zemědělství. Důležitou součástí jeho činnosti je však i propagace biopotravina nezávislá kontrola ekologického zemědělství. Více nawww.pro-bio.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info