Evropská sklizeň řepky stále klesá

Sklizeň řepky v Evropě by v tomto roce nemusela zaostat jen za původním očekáváním, bude dokonce nižší než v roce 2011.

Příčinou jsou především škody způsobené vyzimováním ve velkých pěstitelských zemích – Německu a Francii, ale i ztráty produkce podmíněné povětrnostními podmínkami v Bulharsku, Maďarsku, Polsku a Rumunsku. Situace v zásobování v EU tak zůstává další rok po sobě napjatá – zásoby se snižují a potřeba dovozů stoupá. Ve spojení s výrazně oproti očekáváním nižší globální nabídkou sóji (Jižní Amerika) by tato konstelace mohla citelně zvednout ceny.

Sklizeň řepky meziročně nižší

Počátkem minulého týdne odhadovala hamburská analytická společnost Oil World evropskou sklizeň řepky na pouhých 18,5 milionů tun. To by bylo o 0,6 milionů tun, popř. o více než tři procenta méně než v již slabém minulém roce.

Evropská asociace obchodníků s obilovinami a krmivy COCERAL vycházela koncem března ze sklizeného množství 19,1 milionů tun pro rok 2012. Oproti tomu sdružení evropských zemědělců COPA/COGECA odhadovala sklizeň již koncem března na 18,3 milionů tun, což by bylo v meziročním srovnání téměř o jeden milion tun, popř. o pět procent méně. Zprávy o výrazných škodách způsobených vyzimováním v Německu a o korekturách produkce v jiných evropských zemích pravděpodobně očekávání nižší produkce potvrdí.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info