ČR zaostřila na kvalitu potravin, hysterii ale MZe odmítá

Náměstek ministra zemědělství Martin Hlaváček odmítl reagovat na poznámky polského ministra Marka Sawického o hysterii, se kterou prý Česko přijímá zprávy o nebezpečných polských potravinách. Podle náměstka se české úřady snaží zodpovědně přistupovat ke vzniklé situaci. ČR nyní připravuje vládní nařízení, které by zpřísnilo pravidla dovozu potravin.

Česká republika již několik týdnu kritizuje polské úřady za to, že neposkytují dostatek informací o podrobnostech ohledně případů používání posypové soli při výrobě potravin (EurActiv 13.4.2012). Inspektoři kontrolních orgánů navíc od propuknutí této aféry odhalili několik dalších významných nedostatků v zajišťování bezpečnosti polských potravin.

Některé nebezpečné nebo nekvalitní výrobky směřovaly prostřednictvím nadnárodních maloobchodních řetězců i na český trh. Zákaz na dovoz polských potravin však Česko zatím uvalit nemůže, protože by tím porušilo evropská pravidla. Takové opatření totiž nejprve musí konzultovat dozorové orgány členských států a Evropská komise.

Náměstek českého ministra zemědělství Martin Hlaváček proto téma bezpečnosti potravin otevřel na jednání unijních ministrů zemědělství na konci minulého týdne. Česká republika by ráda dosáhla změn v evropském systému varování o nebezpečných potravinách. Členské státy nyní sice mají povinnost informovat své partnery o rizikových výrobcích, systém však nestanoví žádné sankce. Podle Hlaváčka je tak systém bezpečnosti nedůvěryhodný a mohl by negativně ovlivnit i obchodní vztahy se třetími zeměmi.

Ministerstvo zemědělství (MZe) navíc společně s českými diplomaty ve Varšavě vyvíjí na sousední zemi tlak, aby v této otázce více spolupracovala. „Věřím, že Polsko nakonec pochopí, že odpovědné a transparentní předávání informací je v jeho vlastním bytostném zájmu. Ztráta kredibility evropského systému bezpečnosti potravin by na něj ve svém důsledku mohla mít zásadní dopady,“ uvedl Hlaváček v rozhovoru pro časopis Zemědělec.

„Předpokládám, že Polsko má ještě v živé paměti například mnohaletý zákaz obchodu s Ruskou federací,“ dodal.

Hysterická reakce

Polský ministr zemědělství Marek Sawicki českou kritiku odmítl: „V Česku je to spíš problém politický a ne problém s kvalitou potravin,“ řekl před dvěma týdny polské televizi TVP1. Zemědělské organizace prý namísto toho, aby se zasadily o reformu a budování konkurenceschopného zemědělství, snaží spíše omezovat přístup potravin z dalších zemí. „To není v souladu s unijním právem,“ dodal.

Podle informací některých médií navíc ministr prohlásil, že česká reakce na aféru s technickou solí je hysterická. Důvodem je prý česká obava z konkurence polského zemědělství, jehož produkty jsou mezi spotřebiteli v ČR oblíbené.  

„Mediální vzkazy Polska ohledně hysterie nehodlám komentovat, nám jde nekompromisně o bezpečnost a kvalitu a sem emoce nepatří. Naše dozorové orgány k nekončícím polským kauzám přistupují maximálně zodpovědně a profesionálně,“ reagoval na jeho slova Hlaváček.  

Přísnější pravidla pro dovoz

V České republice platí od poloviny loňského května vládní nařízení, které požaduje po dovozcích potravin živočišného původu, aby nejpozději 24 hodin před příchodem svého zboží do Česka podrobně informovali dozorové orgány o dané zásilce. Jak uvedl časopis Zemědělec, kvůli zajištění bezpečnosti potravin chce nyní (MZe) rozšířit nahlašovací povinnost také na produkty rostlinného původu. Podle Pavla Bohatce z Úřadu pro potraviny ministerstva zemědělství by se návrh mohl dostat na stůl vlády ve druhé polovině roku.

Jak uvedl prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman, informační povinnost u živočišných výrobků přinesla zlepšení situace s nekvalitními dovozy. „Vrátili jsme drůbeží separát do Polska, vrátily se nějaké potraviny do Německa. Určitě došlo ke zlepšení,“ řekl médiím.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info