Čína má zájem o moravská vína. V regionu chce pěstovat rýži

Číňané se vážně zajímají o jihomoravské víno, lázeňství a stojí o vědeckou a technologickou spolupráci s brněnskými univerzitami. Po setkání s hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD), řekl prezident Farmy čínsko-československého přátelství Lü Čen-chua. Číňané dokonce nevylučují, že by na jihu Moravy pěstovali rýži.

„Velmi nás zajímá moravské vinařství. Pro zdejší vinohradníky určitě představujeme obrovské možné odbytiště s více jak miliardou obyvatel. Stačilo by přitom, aby víno okusil jen každý desátý Číňan,“ uvedl pro agenturu Mediafax šéf společnosti, která se v posledních letech prudce rozvíjí. „Během osmi let jsme svoji produkci zvýšili stokrát,“ konstatoval.

Farma v minulosti uzavřela smlouvu s JZD Slušovice na dodávku pěti milionů litrů vína, což představuje zhruba deset až 15 procent roční produkce vína v České republice. Podle zástupců farmy je jižní Morava oblastí, ve které by chtěli dosáhnout dalších konkrétních kroků, právě spolupráce v oblasti vína.

„Před chvílí jsem na našem jednání říkal panu hejtmanovi, že i kdyby desetina obyvatel Číny pila víno, představuje to pro každého partnera gigantický trh. Naše farma bude hlavním hybatelem prodeje moravského vína,“ řekl k tomu pro agenturu čtk předseda farmy Čen-chua. Na příští návštěvu by chtěl přijet s konkrétním investičním projektem.

Mamutí čínský podnik, u jehož zrodu stáli před padesáti lety českoslovenští inženýři, by rád na jižní Moravě kooperoval kromě vinohradníků i se společnostmi, zabývající se lázeňstvím. V rozhovoru pro Mediafax pak čínský šéf nevyloučil ani možné pěstování rýže. „Zatím jsme sice ještě neměli čas se detailně seznámit s podmínkami zdejšího zemědělství, ale pokud budou příznivé, nevylučujeme ani možnost pěstování rýže,“ řekl Lü Čen-chua pro čtk.

V rozhovoru pro agenturu Mediafax pak čínský šéf nevyloučil ani možné pěstování rýže. „Zatím jsme sice ještě neměli čas se detailně seznámit s podmínkami zdejšího zemědělství, ale pokud budou příznivé, nevylučujeme ani možnost pěstování rýže,“ řekl Lü Čen-chua.

Mnohem konkrétněji už vypadá spolupráce s brněnskými univerzitami. „Plánujeme vzájemné výměny studentů, učitelů a vědců,“ řekl Mediafaxu hejtman Michal Hašek (ČSSD). Jihomoravský kraj má podle něj na spolupráci s čínskými partnery velký zájem - sám hejtman podle svých slov o ní při nedávné návštěvě Číny se svými protějšky jednal. Obě strany mají podle něj zájem o vzájemné investice do vědy, výzkumu a infrastruktury nebo výměnné programy týkající se zdravotnictví.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info