Inovativní způsob identifikace virů v organismu prasat

Nový systém na testování přítomnosti některých virů v organismu prasat od společnosti Life Technologies poskytuje chovatelům komfortnější způsob posouzení zdravotního stavu stáda.

U prasat je možné nyní prokázat přítomnost infekčních patogenů jako jsou např. chřipkové viry, viry PRRS a cirkoviry snadnějším a šetrnějším způsobem. Biotechnologická společnost Life Technologies nyní představila nový testovací systém, který využívá jako zkušební materiál sliny prasat. K získání vzorku slin se využívají speciální bavlněné provazy, které se zavěšují do kotců tak, aby na ně prasata pohodlně dosáhla a mohla je okusovat. Po zhruba 20 minutách se bavlněné provazy z kotce odstraní, tekutina se vylisuje do vzorkovacího sáčku a následně se analyzuje směsný vzorek z každé skupiny. Analýza vzorků se provádí pomocí komerčně dostupných systémů přípravy vzorků a Real-Time kvantitativní PCR (polymerázová řetězová reakce) testu, s jehož pomocí je možné v průběhu dvou hodin izolovat a identifikovat genetický materiál - virové nukleové kyseliny.

Tento typ odběru je pro prasata prakticky neinvazivní, protože výrazně eliminuje zbytečný stres, který obvykle vyvolává u prasat provádění veterinárních zákroků. Protože všechna prasata díky své potřebě hrát si provaz intenzivně a s oblibou okusují, je možné získat velmi široké spektrum vzorků slin od celé skupiny prasat z jednoho kotce, což je klíčem ke kvalitnímu posouzení zdravotního stavu stáda. Pokud je směsný vzorek pozitivní, otestují se všechna prasata individuálně tak, aby bylo možné rozpoznat skutečně nemocné jedince.

Schweinepraxis: Virusnachweis durch Speichelprobe

www.animal-health-online.de

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info