USA chtějí povolit novou spornou GM kukuřici

Ministerstvo zemědělství USA (USDA) chce povolit geneticky modifikovanou kukuřici společnosti Dow AgroScience, která je rezistentní vůči vysoce sporné a toxické účinné látce 2,4-D. Jak oznámila informační služba Gentechnik, nová kukuřice by měla být řešením pro superplevele, které se šíří v důsledku pěstování geneticky modifikovaných rostlin rezistentních vůči glyfosátu.

K zabránění registrace již USDA vyzvalo 145 svazů. Obávají se rozšířeného používání herbicidů na bázi 2,4-D. Tato účinná látka je pro člověka potenciálně karcinogenní. Švédsko, Norsko a Dánsko používání 2,4-D na základě aktuální studie již zakázaly.

Jak portál dále informoval, je zřejmé, že pěstování geneticky modifikovaných rostlin povede k drastickému nárůstu aplikace herbicidů a k vytvoření nových superplevelů.

http://www.topagrar.com/news/Home-top-News-USA-wollen-neuen-umstrittenen-GVO-Mais-zulassen-833302.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info