Potravinářská inspekce zavede černou listinu problémových výrobků

Za klamavě označené výrobky by obchodní řetězce mohly dostávat pokutu až deset miliónů korun. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) navíc od června bude zveřejňovat seznam problémových výrobků na novém internetovém portálu. Od začátku roku jich byly stovky. Řekl to během středečního jednání inspekce se zástupci řetězců v Brně ředitel SZPI Jakub Šebesta.

V současné době dostávají podle Šebesty řetězce za prohřešky pokuty v řádu statisíců. Podle Šebesty ale výše pokut v poslední době roste a diskutuje se o novele zákona, podle kterého by pokuty mohly dosahovat až deset miliónů korun.

Prohřešky poslední doby se týkají zejména klamání spotřebitele v souvislosti s daty trvanlivosti a označeného složení výrobku. Při bouřlivé debatě prý zástupci řetězců zprvu tvrdili, že jde o pochybení jednotlivců. "Řetězce hovoří o tom, že není jejich zájem prodlužovat data trvanlivosti a někteří zástupci deklarovali, že jasně stanoví pravidla, aby se to nestávalo," uvedl Šebesta.

"Mrzí nás stávající situace a pokračující nálezy. Zároveň se shodujeme v tom, že se nejedná o systémovou chybu, ale o individuální pochybení jedinců," řekl předseda představenstva COOP Zdeněk Juračka. Dodal také, že zveřejňování všech pochybení na novém portálu jednoznačně vítá. Podle něj je to pro obchodníky horší trest než finanční sankce.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info