Výzkum ochrany zemědělské půdy

Cílem výzkumného projektu probíhajícího na Universitě Kassel je zajištění dlouhodobé ochrany zemědělské půdy při současném zachování její produktivity.

Zajištění dlouhodobé ochrany zemědělské půdy při současném zachování její produktivity je cílem výzkumného projektu, v jehož rámci chtějí vědci z Fakulty ekologických zemědělských věd University Kassel v nejbližších čtyřech letech vyvinout nové metody zpracování půdy a jejího obhospodařování.

Jak uvádí univerzita v odkazu na projekt „Optimalizace využití dalších rostlin v osevních postupech“ (OSCAR), tento záměr plánovaný do března 2016 podporuje EU částkou 3 mil. EUR a podílí se na něm celkem 20 partnerů z 11 zemí Evropy, severní Afriky a Jižní Ameriky, mezi nimi také tři zemědělskotechnické a dvě šlechtitelské společnosti.

Univerzita poukazuje na to, že ročně se v důsledku eroze, zasolení nebo vyschnutí ztratí mezi 5 mil. ha a 7 mil. ha zemědělsky využívaných ploch, což odpovídá každých pět až sedm roků areálu o velikosti Německa. „Aby se zabránilo tomuto pro obživu rostoucího světového obyvatelstva ničivému trendu, musí zemědělství budoucnosti zacházet s půdou mnohem šetrněji a udržitelněji“, potvrzuje vedoucí Fakulty ekologické ochrany rostlin Prof. Maria R. Finckh. Podle jejích slov je nutné minimální zpracování půdy a následný rostlinný pokryv, aby mohla být zajištěna účinná ochrana zemědělských ploch. To je sice teoreticky jednoduché, ale v praxi naráží na řadu nedořešených problémů.

V centru zájmu vědců a odborníků stojí rozvoj lehké mechanizace k půdoochrannému zpracování a metody mulčování. Kromě toho chtějí vědci identifikovat a selektovat druhy a odrůdy, které lze vedle regulérních plodin doplňkově pěstovat. „Chceme optimalizovat pěstitelské metody a detailně zkoumat jejich vliv na produktivitu a zdravotní stav rostlin za různých klimatických a půdních podmínek“, objasnila vedoucí fakulty.

Kromě toho chtějí vědci identifikovat rostlinné druhy a odrůdy, které lze efektivně pěstovat přes zimu jako meziplodiny. Tyto rostliny později odumírají a vytvářejí mulčovací vrstvu, která hlavní plodině slouží jako hnojivo a půdě jako ochrana. (AgE)

http://www.topagrar.com/news/Acker-Wetter-News-Universitaet-Kassel-erforscht-Schutz-von-Ackerboeden-833344.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info