V Rusku se starají o návrat medvěda do přírody

Medvěd hnědý je ohroženým druhem na mnoha místech naší planety, mimo jiné i v Rusku. Medvědům ale teď možná začínají lepší časy. Hned několik mláďat čeká na své vypuštění do přírody a další by je měli následovat, uvádí server ct24.cz

V záchranné stanici pro medvědy v Tverské oblasti, 450 km od Moskvy, připravují na vypuštění do přírody malé medvědy. Zatím se o zvířata starají ošetřovatelé. Už brzy ale budou muset malí medvědi zvládnout všechno vlastními silami. Ochránci se je snaží naučit vše, co budou potřebovat.

V příštích týdnech podniknou medvíďata velký krok ke svobodě, přesunou se do velké obory, kde bude pokračovat rehabilitační program. A na podzim pak budou vypuštěna úplně na svobodu, do oblastí, odkud přišla. Zásadní pro jejich přežití budou první týdny a měsíce. A taky to, jestli se dokáží vyhnout pytlákům.

"Rehabilitační metoda je založená na tom, že čím méně se medvíďata setkávají s lidmi, tím větší podíl z nich v divočině přežije. Mláďata by si neměla navyknout na pach lidí nebo na lidské hlasy. Medvíďata by se lidí měla bát," vysvětluje biolog Sergej Pazetnov.

Záchrannou stanici financuje Mezinárodní fond pro ochranu zvířat. Od roku 1997, kdy stanice vznikla, už odchovala a do divočiny vypustila na 180 medvíďat. Valentin Pazetnov s medvíďaty pracuje už celých padesát let. "Jsou to bezesné noci a spousty obav o zdraví medvíďat, když se s nimi něco děje. Pak taky sledujeme, jak se medvíďatům v divočině daří, jak si zvykají," říká.

Dlouhá léta se přitom v Rusku praktikoval obzvlášť zavrženíhodný způsob lovu medvědů. Uprostřed zimy, když medvědi spali ve svých norách, vyrušili je ze spánku psi. Rozespalí medvědi pak byli snadnou kořistí. Za takto získanou trofej platili zbohatlíci z velkoměst až dva tisíce dolarů.

Teď je takový lov zakázán. "Před rokem byl podepsán federální zákaz výlovu doupat. Myslím, že to je velmi důležité, protože chceme, aby naše země měla nějakou reputaci, a pokud je medvěd symbolem naší země, nemůžeme přece dovolit takový krutý způsob lovu," myslí si Marša Voroncovová z Mezinárodního fondu pro ochranu zvířat.

Podle ochránců medvíďat je ale zákaz zimního lovu jen prvním krokem. Rusko by se podle nich o svou přírodu a její bohatství mělo starat daleko lépe než doposud.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info