Švýcarsko: růst trhu, stagnace podílu biofarem

Trh s biopotravinami ve Švýcarsku vykázal vloni růst o 4,2 procenta. Devět leté poté, co trh přesáhl hranice jedné miliardy EUR, byl loňský obrat 1,926 miliardy EUR.   

Podíl biofarem na celkovém počtu farem ve Švýcarsku zůstává nicméně na hranici 11 procent, nezměněn od roku 2010. Podle Bio Suisse, organizace zastřešující ekologické zemědělství ve Švýcarsku, je zapotřebí více biofarem k pokrytí domácí poptávky, zejména v oblasti obilnin a olejnin.  

Biopotraviny mezitím dosáhly šestiprocentního podílu na celkové spotřebě potravin a nápojů, v kategorii čerstvých potravin je to dokonce osmiprocentní podíl. Švýcaři se tak řadí k nejpilnějším spotřebitelům biopotravin na světě.  

Dosud 220 nových farem informovalo Bio Suisse o svém úmyslu převést své hospodaření do systému certifikovaného ekologického zemědělství. V roce 2011 fungovalo ve Švýcarsku 5 618 biofarem, splňujících přísná pravidla ekologického zemědělství dle norem Bio Suisse, dalších 387 biofarem splňuje pravidla stanovená Švýcarskou vládou.    

Zdroj: swissinfo.ch

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info