Souhrn událostí uplynulého dne – 7.5. – 8.5.2012

Poprask v Číně. Kvůli zelí postříkanému formaldehydem

Další potravinový skandál vyděsil čínské spotřebitele. Tentokrát se jeho předmětem stala jedna z hlavních složek čínského jídelníčku: zelí, které někteří prodejci zeleniny postřikují formaldehydem, aby při převozu vydrželo čerstvé. Podle Nové Číny je tato praktika běžná ve východní Číně po celé roky.

Biouherák - Česká biopotravina roku 2004 v ohrožení!

Ač se to nezdá, od udělení ceny Česká biopotravina roku Biouheráku uběhlo již osm let. Biofarma Sasov Josefa Sklenáře prodala od té doby zákazníkům téměř sto tisíc štangliček tohoto trvanlivého fermentovaného salámu nejvyšší třídy kvality. Mnozí vědí, za jakých bojových podmínek biouherák vznikal. Proto bylo tehdy ocenění velkou satisfakcí.

Veleba: MF farmářům přislíbilo kompenzaci za zrušení zelené nafty

Stát by mohl zemědělcům ztrátu z plánovaného zrušení takzvané zelené nafty kompenzovat jinak. Po dnešním jednání s ministrem financí Miroslavem Kalouskem to ČTK řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Kalousek mu prý přislíbil, že by zrušení této podpory mohl zohlednit jinou formou při sestavování rozpočtu na příští rok.

Přes zimu uhynulo 10 pct včel, letos počasí včelařům přeje

Přes zimu v tuzemsku uhynulo maximálně deset procent včelstev, což je normální stav. ČTK to řekl místopředseda Českého svazu včelařů Miloslav Peroutka. Jde o odhad, přesná čísla zatím včelaři nemají. Letošní počasí chovu včel zatím přeje, přesto podle Peroutky letošní produkce medu těžko překoná loňskou, která byla rekordní.

NKÚ podal trestní oznámení na Lesy ČR. Důvod? Tajné

Státní podnik Lesy ČR čelí trestnímu oznámení ze strany Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Uvedla to Česká televize s odvoláním na viceprezidenta NKÚ Miroslava Kalu. O podrobnostech však Kala odmítl hovořit kvůli slibu mlčenlivosti. Trestní oznámení je důsledkem kontroly, kterou NKÚ v podniku dříve provedl.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info