Výzkum koexistence zemědělství s využitím genové techniky a bez ní

V rámci tříletého projektu EU, na němž se podílí 14 institucí, bude porovnána koexistenční strategie různých států na základě rozsáhlé analýzy nákladů.

Dosud je velmi málo informací o důsledcích koexistence konvenčního zemědělství vedle ké ekologického a biotechnologického. Rámcové podmínky, podle nichž mohou být různé produkty vedle sebe pěstovány, přepravovány a prodávány stanovuje EU. Předepsané je označování a dohledatelnost GM-produktů, ale řadu pravidel si stanovují členské státy rozdílně po svém (např. vzdálenosti mezi poli, na nichž se pěstuje produkce s GM nebo  konvenčně). Nedávný problém s geneticky změněným pylem v medu je jen jedním z problémů, které se musí řešit.

Tříletý evropský výzkumný projekt, jehož koordinátorem je Technická univerzita Mnichov (EU-Projekt zu Agrarprodukten und Gentechnik ) má za cíl porovnat situaci v jednotlivých zemích, identifikovat strategie, které by vedly k tomu, aby spotřebitel měl možnost výběru produktů za srovnatelnou cenu a aby producent  dosahoval konkurenceschopnosti. Bude zjišťováno, jaké jsou finanční nároky na produkci různých variant a na jaké ceny by spotřebitelé byli ochotni přistoupit. Konzorcium sestavené ze 14 univerzit, úřadů a podniků z různých zemí bude porovnávat koexistenční strategie různých států na základě rozsáhlé analýzy nákladů a příjmů. Musí se vyšetřit veškeré operace, které musí podnikatel během produkčního řetězce provádět (ve sféře pěstování, přepravy, skladování, příp. zpracování) a co to stojí.

Praktickou pomůckou případové studie nákladů a příjmů při produkci mléka bez využití GM-produktů v Německu a Švýcarsku.

Dtsch. Lebensm. Rdsch., 108, 2012, s. 52

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info