Podle ekonomů v dubnu zlevnily potraviny, včetně vajec

Dubnová meziroční inflace podle odhadů analytiků v dubnu klesla v průměru na 3,6 procenta z březnových 3,8 procenta.

V dubnu podle ekonomů zlevnily potraviny, včetně vajec. Naopak mírně rostly ceny pohonných hmot a oblečení. Březen tak byl podle analytiků zřejmě vrcholem v letošním vývoji inflace. Údaje o dubnové inflaci zveřejní Český statistický úřad ve čtvrtek 10. května.

"Růst spotřebitelských cen se podle našeho odhadu v dubnu zastavil, když byly mírné růsty pohonných hmot a některých sezónních položek kompenzovány větším poklesem u potravin. Zejména ceny vajec korigovaly podstatnou část cenového nárůstu z předchozího měsíce," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Ten odhaduje dubnovou inflaci na 3,5 procenta. Sobíšek zároveň upozornil, že březnový meziroční vývoj spotřebitelských cen zřejmě znamenal vrchol v současné inflační vlně.

"Inflace podle našeho názoru začíná zvolna klesat. Přesto nadále zůstává vysoko nad třemi procenty," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek, který odhaduje meziroční dubnovou inflaci na 3,7 procenta. K výraznějšímu zklidnění cen zatím podle něj nedojde, protože za inflací stojí především administrativní zásahy v podobě daňových změn.

Pohonné hmoty dále zdražovaly podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka v souvislosti s růstem cen ropných produktů na světových burzách. V cenách potravin se naopak podle něj projevil konec "vaječné horečky". "V dalších měsících by měla inflace zvolna klesat, bude se však stále držet nad třemi procenty. Pod tuto hranici se patrně sníží až v závěru roku," uvedl Marek, který počítá s inflaci 3,5 procenta.

S meziroční inflací beze změn pak počítá hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář. "Očekáváme, že dubnové úrovně budou letošní maxima a do konce roku bude pozvolna zpomalovat," uvedl.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info