Kvůli novým pravidlům pro chlívky vepřové příští rok zdraží

Evropským zemědělcům hrozí, že nezvládnou přejít na nová pravidla pro chov prasat. Bude to mít podobné následky jako u vajec, která z téhož důvodu v březnu zdražila až na trojnásobek. Vepřové kvůli tomu může od ledna podražit minimálně o deset procent.

Do konce roku musí chovatelé v celé Evropě přestavět vepříny podle nové směrnice, která umožní ustájení březích prasnic ve skupinách. Zatímco v Česku nové pravidlo splňuje už 94 procent chovů, zemědělci v Rakousku a Německu nabírají zpoždění.

Přechod na nové ustájení zřejmě do konce roku všichni nestihnou. Maso ze "starých" chovů bude od ledna ilegální a jeho dovoz bude zakázán.

Česko není v produkci vepřového soběstačné. Dováží se ho více než padesát procent. A to především právě z Německa či z Belgie, kde hrozí, že novou směrnici nesplní více než polovina chovatelů. Přitom o této povinnosti všichni vědí už od roku 2008.

Německo je největším producentem vepřového v Evropě, čtvrtina masa je odtamtud.

Celoevropský pokles produkce by se mohl odrazit v ceně masa na pultech obchodů. Britská organizace sdružující chovatele prasat BPEX odhaduje, že ceny vepřového vzrostou v průměru o deset a více procent. V zemích, jako je Česko, kde je spotřeba vepřového vyšší než jiných druhů masa, to bude více.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info