Elektronická aukce dřeva od společnosti WOODPROJECT

Společnost WOODPROJECT s.r.o. vytvořila v průběhu roku 2011 na internetových stránkách www.aukcedreva.com nové aukční prostředí, které je určené pro volné obchodování se surovým dřívím, těžebními zbytky a řezivem. Přestože elektronické aukce nedokáží, a ani nechtějí vytlačovat klasický prodej dříví, měly by být zajímavým doplňkem na trhu s dřívím. Současně poskytují vyšší šanci i pro malé a střední regionální zpracovatele. Je jen otázkou času, kdy se situace ve využívání elektronických aukcí obrátí v jejich prospěch třeba s ohledem na vysokou transparentnost a možnost obchodovat i malé objemy dříví.

Cena nechť se určuje sama – v daném čase a v dané lokalitě

www.aukcedreva.com

V květnu loňského roku vznikla první beta verze produktu, která se postupně zdokonalovala a koncem léta byla spuštěna naplno. V současné době je zde zaregistrováno více než 300 subjektů. Pro nákup a prodej jsou v nabídce následující komodity: kulatina, surové kmeny, kulatina pro průmyslové zpracování, vláknina, palivo, těžební zbytky, sypané materiály (štěpka, piliny, hobliny, kůra, pelety a brikety), stavební řezivo, truhlářské řezivo a exotické řezivo. Přibylo i dřevo na pni.

ODLIŠNOST OD OSTATNÍCH AUKCÍ

Bezplatná registrace

V první řadě je to registrace bez jakýchkoli poplatků. Zájemce se jednoduše zaregistruje na webu a potvrdí souhlas s všeobecnými podmínkami elektronické aukce. Vytištěné smlouvy podepíše odpovědný zástupce a pošle nebo osobně doručí organizátorovi aukcí. Po aktivaci přístupu lze obchodovat, tedy jak prodávat, tak i nakupovat.

Transparentnost aukce

Jednotlivé aukce probíhají bez dohodců či zprostředkovatelů, kteří by obchodovali za vás. Obchodujete sami, a to v reálném čase. Každý má možnost si dříví dopředu nebo v průběhu aukce prohlédnout. Předmět aukce, např. kulatina, je skutečně vytěžena, kvalitativně zatříděna, fotograficky zdokumentována a umístěna na určené lokalitě vyhlašovatele (OM, ES, atp.). Jsou uvedeny kontakty na konkrétního vyhlašovatele a jeho platební podmínky. V aukci není omezeno množství (od několika m3 až po stovky m3). Tím se zásadně mění dostupnost pro malé a střední regionální firmy – bez registračních poplatků a s nižšími náklady na dopravu. Každý vyhlašovatel si aukci zakládá sám (bez dohodců, 24 hodin denně, 7 dní v týdnu).

Jednoduchá pravidla aukce

Pravidla aukce a obchodní podmínky byly zpracovány renomovanými právníky. Úspěšný prodávající pouze uhradí 1,5 % z objemu prodeje bez dalších skrytých poplatků. Pokud není aukce úspěšná a nenajde se zájemce, vyhlašovatele to nestojí ani korunu.

Obecně se kvalita a rozměry řídí „Doporučenými pravidly pro měření a třídění dříví v ČR”.

Průběh aukce

Jedná se o aukci anglickou. Vyhlašovatel nabízí určité zboží za stanovených podmínek, avšak konečná výše kupní ceny je tvořena na základě návrhů (příhozů) zájemců. Aukce probíhá formou soutěže o nejlepší cenu. Dobu trvání aukce určuje vyhlašovatel (3–14 dnů). Všechny údaje musí být uvedeny v českém jazyce a v českých korunách. Prvním příhozem se potvrdí kupní cena „prvním“ zájemcem. Další příhoz je 5, více než 5 nebo 10 Kč za prm nebo m3. U sypaných materiálů vedených v kg pak 0,20, více než 0,20 nebo 0,50 Kč. Kupní cena je bez DPH. Dojde-li k příhozu v poslední minutě aukce, aukce se automaticky prodlužuje o 3 minuty, a to i opakovaně. Vlastní aukce probíhají v reálném čase, každý příhoz je okamžitě zobrazen a zájemce ihned vidí své pořadí. Vyhlašovatel nesmí být současně zájemce.

První ohlasy

Uživatelé oceňují přehlednost a jednoduchost aplikace. Mezi spokojené patří i velcí dodavatelé (např. VLS ČR a NP ŠUMAVA), kteří si pochvalují lepší zhodnocení v daném místě v dané lokalitě bez ohledu na kvartální ceny velkých zpracovatelů (odběratelů) až o několik procent. Některé subjekty dokonce uvažují o vyčlenění specialisty na elektronické aukce v rámci odbytového oddělení. Elektronická aukce pomáhá i v orientaci o reálných cenách v daném čase a konkrétní lokalitě. Samotná aplikace nabízí řadu užitečných funkcí, např. zasílání e-mailových zpráv o vyhlášených aukcí dle zvoleného filtru.

Adresa organizátora:

WOODPROJECT s.r.o.Karlštejnská 122, 252 17 Tachlovicee-mail: woodproject@woodproject.czTato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript www.woodproject.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info