Ošetřovatelé prasat nebudou muset chodit na školení

Ošetřovatelé a krmiči prasat zřejmě v budoucnu nebudou muset chodit povinně na kurzy a školení ohledně péče o prasata. Rozhodla tak sněmovna, když schválila vládní novelu veterinárního zákona obsaženou v novele zákona na ochranu zvířat proti týrání. Poslanci na návrh zemědělského výboru z předlohy vypustili tuto povinnost, kterou do návrhu vložila vláda.

Sněmovní zemědělský výbor vládou navrhovanou povinnosti zmírnil a nahradil ji možností, že majitel chovu své zaměstnance poučí sám. Vládní předloha původně zaváděla povinnost chovatele zajistit, aby se o prasata staraly "osoby náležitě poučené o požadavcích na ochranu prasat". Chovatel by se mohl rozhodnout, zda sám zajistí školení, nebo zda jeho zaměstnanci navštíví kurz, kde získají osvědčení o způsobilosti k péči o prasata.

Návrh vyplývá z evropské směrnice z roku 2008. Tato směrnice podle vlády sice neukládá povinnost účastnit se kurzů, ale členským státům ukládá povinnost zajistit, aby tyto kurzy byly k dispozici.

Místopředseda zemědělského výboru Jiří Papež (ODS) však již dříve poukázal na to, že v chovatelských podnicích bývá poměrně časté střídání lidí a zaměstnavatel by je musel všechny nechat proškolit. Podle výborového návrhu by se sice zaměstnanci mohli účastnit kurzů, ale zaměstnavatel by měl současně možnost jim sám předávat pokyny a poučení, jak se o prasata starat.

Školení musejí podle zákona o zemědělství absolvovat také zaměstnanci drůbežářských podniků, kteří se starají o kuřata chovaná na maso. Tito zaměstnanci musejí mít osvědčení, které jim vydá ministerstvo zemědělství na základě absolvování kurzu odborné přípravy k péči o kuřata chovaná na maso.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info