Krutým chovatelům asi bude hrozit zabavení zvířat a zákaz chovu

Sněmovna dnes (9.6.2012) schválila novelu, podle níž by mohl stát zabavit zvířata lidem, kteří je týrají, nebo zakázat krutým chovatelům jejich další držení. Z předlohy, která míří do Senátu, ale vypadlo na návrh zemědělského výboru sporné ustanovení, podle kterého by policisté mohli vstoupit do bytu kvůli podezření na týrání zvířete. Poslanci soudí, že by se mohlo jednat o porušení domovní svobody.

Sankce v podobě zákazu chovu zvířat má podle ministerstva zemědělství snížit administrativní náklady obecních úřadů. Norma obsahuje také zvýšení poplatků za vyřízení dokladů k chovu vybraných druhů a schválení žádostí o převoz.

I v současnosti je možné zvíře tyranovi odejmout a umístit je do náhradního zařízení. Zvíře však stále zůstává majetkem původního majitele, který si někdy po čase pro zvíře přijde a bere si je zpět.

Novela také stanovuje požadavky na vzdělání a kvalifikaci lidí, kteří usmrcují zvířata nebo pracují s pokusnými zvířaty. Upřesňuje rovněž požadavky pro udělení povolení k rituálním porážkám zvířat a upravuje ochranu zvířat pro vědecké účely.

Při hlasování neuspěl s pozměňovacím návrhem Jiří Papež (ODS); v zákoně chtěl zrušit zákaz vyoperování pachových žláz zvířat. Do předlohy se nedostal ani návrh Kateřiny Klasnové (VV) o definici zvířecího útulku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info