Češi utrácejí za fairtradové výrobky čím dál víc. Vede káva

Češi utratili loni za výrobky s označením Fairtrade 92 milionů korun. Bylo to o 15 procent víc než v předchozím roce. Žebříček prodaných produktů vedla káva - její podíl na českém trhu "spravedlivých produktů" činí 63 procent. Výsledky prodeje představila Hana Chorváthová z organizace Fairtrade ČR.

Férové výrobky má připomenout světový den pro fair trade, který připadá na druhou květnovou sobotu. V Česku se 12. května uskuteční na mnoha místech happening Férová snídaně.

Největší zájem je o kávu

"Prodej a spotřeba fairtradových výrobků v Česku neustále roste. V minulém roce jsme zaznamenali nárůst o 15 procent, což je i vzhledem k ekonomické krizi značný pokrok," řekla Chorváthová.

Největší zájem mají Češi o kávu. Loni tvořila 63 procent prodaných férových produktů, předloni to byly dvě pětiny. Za nárůstem jsou podle Chorváthové zejména kavárny, které stále častěji svým zákazníkům nabízejí nápoje z férových surovin.

Třináct procent trhu zaujímá čokoláda, kakao a cukrovinky. Čtyři procenta tvoří čaj, dvě procenta třtinový cukr a jiná sladidla. Jen procento připadá na banány a jiné ovoce. Na českém trhu zatím chybí třeba řezané květiny, podotkla Chorváthová. Letos se podle ní očekává, že by mohl růst podíl prodeje kosmetiky.

Fairtradové produkty, které vznikly v rozvojových zemích, bývají dražší než ostatní. Zákazník má ale jistotu, že je vypěstovali či vyrobili lidé za důstojných podmínek a za spravedlivou odměnu, na výrobě se nepodílely děti a byla ekologicky šetrná.

Český "férový" trh je malý, mezi postkomunistickými zeměmi ale vede

Podle Chorváthové je Česko zatím v nákupu férových věcí nováčkem, přesto ale mezi ostatními postkomunistickými zeměmi vede. I tak je český trh ale zatím malý, takže se výrobky nedovážejí přímo, ale třeba od německých, britských či rakouských dodavatelů. V těchto zemích má totiž prodej spravedlivých produktů už tradici.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info