Prodej řezaných květin na trhu nikdo nekontroluje

Prodej řezaných květin je na tuzemském trhu pouze pod částečnou kontrolou a například jejich kvalitu nesleduje žádný dozorový orgán. Upozornil na to spotřebitelský časopis dTest. Prodej květin v Česku přitom v posledních letech roste. Loni za ně každý obyvatel Česka zaplatil v průměru 953 korun, což bylo o 7,5 procenta více než v roce 2010.

Vedoucí poradenské linky dTestu Lukáš Zelený ve čtvrtek sdělil, že až do roku 2008 spadala kontrola kvality květin pod Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, která v této oblasti disponovala rozsáhlými pravomocemi. Nyní však už kvalitu kontrolovat nemůže a jediným kontrolním orgánem je Česká obchodní inspekce. "ČOI ovšem může kontrolovat pouze správné informování o ceně a poskytování informací spotřebitelům, nikoliv jejich kvalitu, což je často klíčové," upozornil Zelený.

České normy zaměřené na květiny byly zrušeny v roce 1995. Později se prodej čerstvých řezaných květin řídil normami Evropské unie, které ale byly v roce 2008 zrušeny. České ministerstvo zemědělství poté podle Zeleného rozhodlo, že ani na tuzemském trhu nejsou normy týkající se kvality řezaných květin nutné. "Spotřebitelé jsou v podstatě ponecháni napospas prodávajícím a nemají mnoho možností, jak se bránit prodeji nekvalitních květin. Někteří prodejci toho zneužívají a dodávají zboží nevalné kvality," podotkl Zelený.

Lidé by při nákupu řezaných květin měli zkontrolovat délku a pevnost stonku, kvalitu listů, květů či poutat. "Vzhledem k absenci řádné právní úpravy této oblasti v českém právním systému je nyní především na zákaznících, aby byli při koupi ostražití a kvalitu si ohlídali. Právníci časopisu dTest ale apelují na příslušné orgány, především MZe, aby zjednaly nápravu a zvážily opětovné přijetí potřebných předpisů," dodal Zelený.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info