DTR: Malá skvrna s velkým významem

Odborníci upozorňují na vysoké riziko infekce porostů pšenice houbou Drechslera tritici-repentis.

Malá skvrna na listu může mít velký vliv na výnos. V současné době je nebezpečí infekce DTR (Drechslera tritici-repentis) vysoké. Zvláště postiženy jsou porosty pšenice s mnoha posklizňovými zbytky na povrchu půdy.

V některých porostech pšenice se po posledních srážkách často vyskytla listová skvrnitost způsobená houbou Drechslera tritici-repentis (DTR/HTR). Obzvlášť postiženy jsou porosty pšenice, v nichž leží na povrchu půdy mnoho posklizňových zbytků (výsev do mulče). Náchylnost jednotlivých odrůd pšenice vůči DTR je dobře patrná. Porosty bez dostatečného fungicidního účinku by měly být proti této listové skvrnitosti ošetřeny co nejrychleji.

DTR kolonizuje rostliny velmi rychle

DTR má velmi krátkou inkubační dobu a za příznivých povětrnostních podmínek může během krátké doby osídlit celou rostlinu. Symptomy jsou zřetelné přibližně tři až pět dnů po infekci. Počáteční infekci podporuje teplé a vlhké počasí. Pro napadení jsou příznivé především teploty okolo 20 °C.

Infekce DTR může být zastavena fungicidní účinnou látkou epoxiconazol nebo propiconazol. Epoxiconazol má pomalejší nástup účinku. Kromě toho mají některé strobiluriny, prochloraz a prothioconazol preventivní účinek. Strobiluriny, jako např. azoxystrobin, pyraclostrobin a picoxystrobin brání také šíření houby. Doporučuje se kombinace kurativního a preventivního účinku.

http://www.agrarheute.com/dtr-weizen

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info