Nová strategie v boji s klasickým morem prasat

Díky využití nových testovacích metod (na bázi polymerázové řetězové reakce) a regionálně omezené nouzové vakcinace by bylo možné zabránit vybíjení zdravých zvířat v případě vypuknutí klasického moru prasat, jak uvedl Dr. Martin Beer z Ústavu Friedricha Löfflera u příležitosti 31. Mezinárodního veterinárního kongresu, který se konal v dubnu v německém Bad Staffelsteinu. Pomocí PCR testu je možné identifikovat dědičné choroby a virová onemocnění a vytvořit nebo ověřit genetické otisky prstů.

Dosud Evropská unie vyznává v případě tohoto infekčního onemocnění prasat politiku nepoužívání vakcinace, protože dříve očkovaná a infikovaná zvířata není možné řádně odlišit. Podle platné legislativní úpravy je v případě výskytu epidemie, aby se zamezilo šíření nákazy, nutné zlikvidovat v uzavřeném pásmu vždy i mnoho zdravých prasat. Při poslední epidemii, která postihla spolkovou zemi Severní Porýní-Vestfálsko, bylo díky výskytu 8 případů klasického moru prasat celkem poraženo více než 150 000 prasat a provedeny rozbory 260 000 krevních vzorků. Pomocí PCR metod je možné stanovit diagnózu ve výrazně kratším čase. Tak by mohla všechna zvířata testovaná jako „negativní“ být před nákazou ochráněna pomocí nouzové vakcinace. Poražena by tak musela být pouze zvířata v pozitivně testovaných zemědělských podnicích. Zemědělci, veterinární lékaři a spotřebitelé jsou stále méně ochotni akceptovat v ohniscích nákazy masové vybíjení zdravých zvířat .

Impfen statt Keulen: Neue Strategien zur Bekämpfung der Klassischen Schweinepest

[2012-05-11], www.animal-health-online.de

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info