RIO+20 - Světový summit o udržitelném rozvoji

Summit v Riu letos v červnu se bude odehrávat 20 let (proto také bývá označován zkratkou Rio+20) po tzv. Summitu Země v roce 1992, který se konal rovněž v Riu a je považován za zásadní mezník v historii globálních snah o ochranu přírody a životního prostředí. Právě na něm byly položeny základy pro hned několik mezinárodních úmluv, známé jsou zejména ta o klimatu (UNFCCC, jejíž součástí je i tzv. Kjótský protokol o omezování skleníkových plynů) a o biodiverzitě (CBD).

Podle návrhu OSN by se státníci letos v červnu měli přihlásit ke všem minulým cílů, jež v oblasti udržitelného rozvoje dojednali. Mimo jiné tedy i k tzv. Rozvojovým cílům tisíciletí, na nichž se shodli v roce 2000 a které měly zejména zlepšit dostupnost potravy, pitné vody, hygieny, zdravotní péče, vzdělání a práce pro nejchudší obyvatele planety.

Summit bude mít 2 důležitá témata: zelená ekonomika v kontextu udržitelného rozvoje a odstranění chudoby; institucionální rámec pro udržitelný rozvoj. Zúčastní se ho všechny světové regiony definované OSN, příprava probíhá pod vedením příslušných ekonomických a sociálních komisí OSN jako je například Evropská hospodářská komise. Důležitou roli hrají prakticky všechny organizace a programy OSN, ale také všechny tzv. velké sociální skupiny, mezi něž patří vědecká a technická komunita, farmáři, mládež, představitelé místních samospráv, nevládní organizace a další. Zároveň probíhají přípravy na národní úrovni ve všech státech.

 

V současné době již existuje skoro všeobecná shoda, že by měla být nějak posílena pozice Programu OSN pro životní prostředí. Možností je změnit ho na plnohodnotnou agenturu OSN s větším finančním zázemím. Podobně je navrhováno i posílení pozice současné Komise OSN pro udržitelný rozvoj.

 

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info