Bendl dál požaduje od Polska informace o problémových potravinách

Česko by mělo od Poláků získat informace o problémových potravinách do úterý. Pokud je Varšava neposkytne pak podle ministra zemědělství Petra Bendla Praha opět otevře toto téma na úrovni EU. Bendl rovněž předpokládá, že v případě dalšího odkladu bude dál klesat zájem Čechů o polské výrobky, což je již nyní patrné.

"Zatím jsme je nedostali," řekl o informacích, které Češi od Poláků požadují mimo jiné v souvislosti s využíváním technické soli při výrobě potravin. Polský ministr na dnes začínajícím dvoudenním zasedání ministrů zemědělství v Bruselu není, v úterý se s ním chce ale Bendl setkat.

"Poslední čísla, která máme, ukazují, že velmi zeslábl zájem českých lidí kupovat polské zboží. Naši zákazníci v Čechách začínají velmi kontrolovat to, co si kupují," řekl Bendl. To podle něj pro Polsko není dobrá zpráva.

Z průzkumu internetového portálu AkcniCeny.cz a časopisu Retail Info Plus, kterého se zúčastnilo 928 lidí, vyplývá, že Češi letos asi výrazně omezí nákupy polských potravin. Po vleklé aféře s technickou solí a nekvalitní vaječnou moučkou prý mají pochybnosti o jejich kvalitě.

Právě informace o problémových výrobcích, které Poláci stahovali i z vlastního trhu, Češi od Varšavy požadují. Bendl nicméně připustil, že je možná od polské strany v daném termínu nezískají. Problém podle něj už s tím má i Evropská komise. "Informace, které se dostávají na povrch a o kterých možná dříve neměli tolik povědomí a dnes je dostávají... myslím, že jim dochází, že v této věci není něco v pořádku," podotkl Bendl.

Češi navíc poukazují na nedostatky současného systému varování EU před nebezpečnými potravinami. "Bohužel evropský systém nezná a neumožňuje nějaké sankce nebo vymahatelnost toho, co si sami nařídili. Tohle v podstatě funguje na nějaké dobrovolnosti," řekl Bendl.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info