Farmáři v Česku sázejí méně brambor, protože loni prodělali

Farmáři v Česku letos sázejí méně brambor, protože na poslední sklizni kvůli nízké výkupní ceně často i prodělali. Minulý rok rostly brambory na 26.450 hektarech polí. Podle odhadu Ústředního bramborářského svazu ČR bude plocha letos menší o šest až osm procent. Ale sázení ještě není u konce, řekl ČTK tajemník svazu Josef Králíček.

Vysočina se na celostátní produkci brambor podílí zhruba třetinou, loni tam tato plodina zabírala zhruba 9500 hektarů polí. "Sázení na Vysočině je hotovo asi z 80 procent. Teď to trochu překazily deště, nicméně je to otázka pár dnů, kdy ta rozhodující plocha bude zasázena," uvedl Králíček.

Pěstování brambor se v Česku snižuje dlouhodobě, od roku 1990 do loňska klesla rozloha bramborových polí na čtvrtinu. Loni zemědělci dostávali za kilogram brambor jen mezi 1,30 Kč až dvěma korunami. "Farmářská cena byla na velmi nízké úrovni a pěstitelé byli na hranici nebo pod hranicí rentability," uvedl Králíček hlavní důvod zmenšení pěstebních ploch v tomto roce.

Na úkor brambor se podle Králíčka také rozšiřuje pěstování kukuřice pro přibývající bioplynové stanice. Zástupci některých zemědělských podniků také ČTK už dříve řekli, že museli ubrat na rozloze brambor kvůli přísnějším protierozním opatřením u svažitých pozemků.

V roce 1990 zabíraly brambory v ČR 109.664 hektarů polí, o deset let později 69.236 hektarů. V roce 2010 šlo už jen o 27.079 hektarů. Své místo si brambory celkem drží na zahrádkách, kde se pěstují dohromady asi na 7000 hektarech půdy.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info