Vinaři z Čech a Moravy si z prestižní mezinárodní soutěže odvezli 23 medailí

Moravští a čeští vinaři sklízeli se svým „mokem“ značné úspěchy na jedné z největších a nejslavnějších světových vinařských soutěží Concours Mondial de Bruxelles, která se letos konala v portugalském Guimarāes. Ze souboje se světovou konkurencí si odvezli osm zlatých a 15 stříbrných medailí.

„Na Concours Mondial de Bruxelles se vínům z České republiky tradičně daří. Perfektní organizace, propracovaný a náročný způsob hodnocení vzorků a srovnání s absolutní světovou špičkou dodává našim úspěchům a medailím ještě něco navíc,“ uvedl ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Letošního ročníku Concours Mondial de Bruxelles se zúčastnilo 8397 vzorků z 52 zemí. To je o tisíc vín více než v loňském roce.

Soutěž se konala poprvé v roce 1994 v Bruggách, kdy se hodnotilo „pouze“ 861 vzorků. V následujících letech se hodnocení konalo v Bruselu a dalších městech Belgie.

V roce 2006 se organizátoři rozhodli ještě více posílit její mezinárodní charakter a přesunuli hodnocení z Belgie do dalších evropských měst. Začalo se v Lisabonu, následoval Maastricht, Bordeaux, Valencie, Palermo, loni Lucemburk a letos Guimarāes.

Držitelé letošních zlatých medailí z ČR

Vinařství Čech za Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2010, a Sauvignon, pozdní sběr 2010

Vinařství Baloun za Muškát moravský, pozdní sběr 2011

Habánské sklepy za Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2011

Tomáš Krist za Tramín červený, výběr z hroznů 2011

Znovín Znojmo za Ryzlink rýnský, ledové víno 2009

Zámecké vinařství Bzenec za Ryzlink rýnský, výběr z hroznů 2009

Vinařství Sonberk za Sauvignon, 2010

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info