V Beskydech přibývá krádeží dřeva

V Beskydech v posledních době výrazně přibylo krádeží dřeva. Zloději podle pracovníků státního podniku Lesy České republiky působí ročně statisícové škody. Kmeny stromů odvážejí i ve velkém. Na krádežích se navíc podílejí také pracovníci firem, které v lesích dřevo oficiálně těží.

Dřevo se stalo alternativním palivem pro mnohé domácnosti, které hledaly jinou variantu vytápění než stále se zdražující plyn. Na tento vývoj na trhu pak podle lesníků reagují i zloději. "Krádeží dramaticky přibývá. Škody ročně odhadujeme v řádech statisíců," řekl dnes novinářům šéf Krajského ředitelství Lesů ČR ve Frýdku-Místku Jiří Silvestr.

Zloději podle něj nepůsobí škodu přímo Lesům ČR, ale firmám, které dřevo těží. "V okamžiku, kdy po pokácení přesně změříme poražený kmen, stává se dřevo majetkem těžařské firmy," vysvětlil. Podle něj se dřevo krade ve velkém. "Stalo se i to, že během víkendu přijela velká nákladní souprava, na skládce dřeva naložili půlku vytěženého materiálu a odjeli. Krádež se zjistila až v pondělí," popsal jeden z případů.

Právě proto se pracovníci Lesů ČR obrátili na moravskoslezskou policii a minulý víkend společně zorganizovali v centrálních Beskydech společnou akci. Zaměřili se nejen na zloděje, ale například i na motocyklisty, kteří vjíždějí do rezervací.

I během zátahu policisté narazili na muže, který v lese kradl dřevo. Na vlečce za traktorem měl dvoumetrové klády v hodnotě kolem 1000 korun. "Zaskočilo nás ale to, že se jednalo o člověka, který se přes týden živil prací v lese pro těžařské společnosti. O víkendu pak asi kradl to, co si v lesích nachystal," míní Silvestr.

Celkem pět desítek policistů a 20 lesníků během akce nazvané Lesník řešili 60 přestupků a dva trestné činy. Oba se týkaly motocyklistů, kteří se v lesích hlídkám snažili ujet. Na pronásledování jednoho z nich se podílel i vrtulník. Oba policisté dopadli a pak zjistili, že jim soud odebral řidičské průkazy. "Za maření výkonu úředního rozhodnutí jim nyní hrozí až tříletý trest," řekl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Tuhý.

Podobné akce se budou opakovat a podle Silvestra jsou velmi potřebné. "Vlastními silami už to, co se v lesích děje, nejsme schopni zvládnout. Tito lidé ohrožují nejen sami sebe, ale i řádné návštěvníky hor a turisty. V lesích přestává být bezpečno," uvedl Silvestr.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info