Čištění vajec pomocí plazmy

Nový způsob sterilizace vajec, který využívá plazmu v atmosférickém tlaku.

Rostoucí konzumace vajec a vaječných produktů vyvolává stále častější otázku, jak usmrtit nebezpečné bakterie vyskytující se na skořápce. Nový přístroj vyvinutý v rámci projektu podporovaného Evropskou unií "EGGsterilisation" řeší položenou otázku pozoruhodným způsobem.

Jde o způsob sterilizace vajec využitím plazmy v atmosférickém tlaku. Vejce se dají do uzavřeného reaktoru, který je naplněný inertním plynem při atmosférickém tlaku. Když se ještě dodá přísun vysokého napětí, přibližně 30 kilovoltů, kolem vajec se vytvoří plazma (ionizovaný plyn, který vzniká odtržením elektronů z elektronového obalu atomů plynu, či roztržením molekul). Toto rychlé ošetření usmrtí prakticky všechny bakterie na skořápce, aniž by byla vejce vařena.

Plazma pracuje několika způsoby, nejdůležitějším z nich je vytvoření UV záření, obecně využívaného při sterilizaci. Bakterie lze usmrtit i prostřednictvím ionizovaných částic.

Existují další sterilizační metody, jako je chloridová lázeň nebo radiační záření, ale plazma je údajně nejbezpečnějším způsobem. V Evropě nejsou chloridové lázně povoleny, protože hrozí riziko kontaminace samotných vajec. Ani γ-záření není velmi populární mezi konzumenty. Proto průmysl zpracovávající vejce stále vyžaduje nová řešení, jak sterilizovat vaječné skořápky.

Tento nový prototyp, vynalezený evropskými výzkumníky, zničí 99,5% bakterií vyskytujících se na skořápce. Hlavní výhody tohoto sterilizačního systému jsou: bezpečnější vejce s nižším rizikem šíření nemocí a delší životnost skořápky, které tak mohou být déle skladovány.

Tento projekt koordinuje španělské výzkumné centrum "Centre de Recerca I Innovacio de Catalunya"

zdroj: Research*EU, 2012, č. 10, s. 37

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info