Důvěryhodnost indexu cen dříví otřesena

Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství (SPLH) vyjádřilo vážné znepokojení nad událostí posledních dnů týkající se zveřejněného indexu cen dříví za první čtvrtletí roku 2012. Český statistický úřad zveřejnil  7. 5. 2012 index cen surového dříví v kategorii vlastníci, který například indikoval cenový 35% nárůst jehličnaté vlákniny, což se podle SPLH vymykalo situaci na trhu.

Cenový index ČSÚ je v současnosti používán jako nástroj pro změnu cen dříví v obchodních smlouvách mezi Lesy České republiky, s. p. a jejich obchodními partnery. Po prostudování vydaného indexu ze strany lesnických podniků vznikla pochybnost o správnosti údajů poskytnutých ČSÚ ze strany respondentů, neboť indikovaný cenový nárůst jehličnaté vlákniny o 35% se vymykal situaci na trhu. Na základě dotazů došlo podle SPLH ze strany statistiků k ověření údajů a korekci všech dat. Nový index byl ČSÚ zveřejněn dne 9. 5. 2012 a zaznamenal změny v celém portfoliu údajů.

Tento fakt nabádá podle výkonného ředitele SPLH Václava Šebka k zamyšlení, jak je možné vytvořit kompletně chybnou statistiku a následně ji blesku rychle opravit. Podle jeho slov je pochybnost nad důvěryhodností takového indexu velice znepokojující. Výše popsané události nás jako podnikatele utvrzují v tom, že používání indexu cen dříví ve stávající podobě je pro smluvní vztahy dlouhodobě neudržitelné. Index cen surového dříví v kategorii vlastníci používaný pro změnu cen dříví ve smluvních vztazích podnikatelů a státního podniku Lesy České republiky je podle názoru podnikatelů nevhodný. Státní podnik Lesy České republiky jako významný respondent indexu může jeho prostřednictvím významně ovlivňovat ceny dřeva prodávané podnikatelským subjektům a tím ovlivňovat situaci na trhu se dřívím i jeho cenu pro další zpracovatele. Lesy České republiky jsou podle SPLH  teoreticky schopny díky nastavenému systému smluvních vztahů ovlivňovat ceny, za které budou podnikatelským subjektům prodávat těžené dřevo. Pochybnosti nad nesprávnými údaji respondentů se objevují opakovaně a nepřispívají k věrohodnosti uváděných dat.

„Jako podnikatelé v sektoru již více než rok navrhujeme změnu systému indexace cen dřeva ve smlouvách státního podniku, která by zabránila takovýmto přehmatům a objektivizovala změnu ceny dříví v reálném čase. S ohledem na dominantní postavení státního podniku Lesy České republiky na trhu vyzýváme odpovědné osoby a dozorové orgány státního podniku k rychlé reakci na neakceptovatelnou situaci vzniklou při publikaci indexu za 1. čtvrtletí 2012 spojenou s podezřením na manipulaci se vstupními daty o prodejních cenách dříví ze strany respondentů, k projednání našich koncepčních návrhů a k implementaci nového systému změny cen dříví a služeb do smluv Lesů České republiky“, uvádí tisková zpráva SPLH.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info