Souhrn událostí uplynulého dne – 16.5.2012

Ceny zemědělských vstupů rostou, zatímco ceny komodit klesají

Ceny vstupů do zemědělství v prvním čtvrtletí letošního roku rostly, zatímco ceny komodit klesaly, což může tuzemským farmářům snižovat zisky. Vstupy podražily o 2,9 procenta, vyplývá z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Nejvíce se zvýšily ceny chovných zvířat, které byly meziročně vyšší o desetinu.

Problémové jídlo se do Česka nedostalo, tvrdí Poláci

Polsko po opakovaných výzvách Českou republiku informovalo o problémových potravinách, které se objevily na tamním trhu a u nichž existuje možnost, že se mohly dostat i do Česka. Šlo prý o cukrovinky, chléb a další pečivo.

Tesco prodávalo zmrzlinu nebezpečnou pro alergiky

Obchodní řetězec Tesco musí ze svých prodejen stáhnout přes 18.000 balení zmrzliny. Nařídila mu to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Analýza prokázala přítomnost arašídů v množství 252 mg/kg, což je desetinásobné překročení limitu.

Zemědělci vyjedou na protest proti zelené naftě až na 200 silnic

Protestní jízdy v regionech kvůli chystanému zrušení takzvané zelené nafty a zavedení spotřební daně na víno se 23. května dopoledne zúčastní zhruba 1500 strojů, které vyjedou asi na 200 tras v regionech. Na tiskové konferenci to dnes uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba.

Stanovisko ministra zemědělství Petra Bendla k odložení projednávání návrhu zákona o Státním pozemkovém úřadu

Ministr zemědělství Petr Bendl vítá přerušení projednávání návrhu zákona o Státním pozemkovém úřadu (SPÚ), k němuž došlo na dnešním jednání vlády. Navržený zákon je důležitý pro ukončení transformace Pozemkového fondu a soustavy pozemkových úřadů, které dosud působily ve struktuře Ministerstva zemědělství.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info