Ceny v průmyslu v dubnu zpomalily růst, v zemědělství klesly

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v dubnu zpomalily meziroční růst na 2,2 procenta po březnovém zvýšení o tři procenta. Proti předchozímu měsíci se nezměnily. Ceny v zemědělství, stavebních prací a tržních služeb meziročně klesly. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Ceny zemědělských výrobců byly meziročně nižší o 2,8 procenta, stejně jako v březnu. Ceny stavebních prací zpomalily meziroční pokles na 0,7 procenta z březnových 0,8 procenta. Pokles naopak zrychlily ceny tržních služeb v podnikatelské sféře na 0,8 procenta z půl procenta v březnu, uvedli statistici.

Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace hned na začátku výrobního řetězce, převážně v továrnách a dalších závodech. Vývoj na této úrovni se zpravidla zanedlouho odrazí v cenách pro spotřebitele.

Podle analytika Jiřího Škopa z Komerční banky čísla za duben ukázala, že se zastavují inflační tlaky způsobené předchozím růstem cen ropy, protože ropa začala zlevňovat. "Nicméně tento pokles cen ropy je do značné míry vykompenzován slabší korunou proti dolaru," dodal.

V průmyslu meziročně o téměř 11 procent vzrostly ceny koksu a rafinovaných ropných produktů a o zhruba šest procent se zvýšily ceny chemických látek a výrobků. Rostly také ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku a masa a masných výrobků. Naopak nižší byly ceny mlýnských a škrobárenských výrobků, a to o necelých 11 procent. Klesly i ceny těžby a dobývání, zejména ceny černého a hnědého uhlí a lignitu.

"Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin meziročně nejvíce stouply ceny zboží krátkodobé spotřeby o 3,7 procenta a klesly u zboží dlouhodobé spotřeby o 0,3 procenta, uvedl ČSÚ.

V zemědělství ceny v rostlinné výrobě klesly meziročně o 11,3 procenta. Nižší byly především ceny brambor o 58,2 procenta a zeleniny o 30,9 procenta. Dále se snížily ceny obilovin, ovoce a olejnin. V živočišné výrobě se ceny zvýšily o 9,2 procenta mimo jiné v důsledku vyšších cen vajec o 91,9 procenta a prasat o 19 procent. Ceny mléka klesly poprvé po 26 měsících, a to o půl procenta, upozornili statistici.

Ve stavebnictví meziročně stouply ceny materiálů a spotřebovávaných výrobků o 1,8 procenta. U tržních služeb v podnikatelské sféře klesly nejvýrazněji ceny za reklamní služby a průzkum trhu a za architektonické a inženýrské služby. Vyšší byly naopak ceny v nákladní dopravě a v pojišťovnictví.

Meziměsíčně ceny zemědělských výrobců vzrostly o 0,7 procenta, ceny stavebních prací se snížily podle odhadů o 0,1 procenta a ceny tržních služeb v podnikatelské sféře stouply o 0,9 procenta.

Ve 27 zemích Evropské unie ceny průmyslových výrobců v březnu meziročně stouply o 3,8 procenta, zpomalily tak růst z únorového tempa 4,4 procenta. Meziměsíčně ceny v průmyslu EU v březnu podle údajů Eurostatu stouply o 0,6 procenta.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info