Soukromí zemědělci jednali s premiérem

Předseda ASZ ČR Josef Stehlík v doprovodu čestného předsedy Stanislava Němce dnes (17.5.2012) jednali s premiérem Petrem Nečasem o aktuálních i koncepčních otázkách českého zemědělství.

Soukromí zemědělci odmítli být spojováni s chystanými blokádami silnic kvůli zrušení tzv. zelené nafty, a to přesto že i oni považují daňové zvýhodnění pohonných hmot spotřebovaných v zemědělství za opodstatněné, nicméně jsou si vědomi napjaté situace státních financí a proto navrhli premiérovi systém postupného odbourávání této výhody během dvou let.

Zrušení zelené nafty je pro zemědělce sice nepříjemné, ale v žádném případě nelze hovořit o fatálních či likvidačních důsledcích.

Zástupci ASZ ČR dále předložili premiérovi návrhy na odstranění některých byrokratických předpisů či opatření, které ve svém důsledku způsobují zemědělcům větší náklady, než by bylo zrušení vratky ze zelené nafty. Takovým příkladem je třeba povinné testování vibrací u zemědělských strojů, které by české zemědělce stálo stamiliony korun.

Premiér ocenil konstruktivní přístup Asociace a označil její návrhy za hodnotné. Během dvou týdnů se uskuteční další kolo jednání o technickém řešení předložených návrhů. Premiér dále konstatoval, že ministr zemědělství Petr Bendl má jeho plnou podporu ve všech krocích směřujících k odstranění nadměrné byrokratické zátěže a snížení počtu dozorových orgánů. Premiér potvrdil, že tento proces je i jeho osobní prioritou a přislíbil zástupcům ASZ ČR svou osobní podporu v boji proti nadměrné byrokracii.

Ing.  Jaroslav Šebek, tajemník ASZ ČR

Kontakt:Ing. Jaroslav Šebek, tajemník ASZ ČR

e-mail: jaroslav.sebek@asz.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info