Dnešní mrazivé ráno poškodilo vinice na jižní Moravě

Dnešní mrazivé ráno poškodilo vinice na jižní Moravě. Škody mají místní charakter, jejich rozsah se mění podle lokalit. Někteří vinaři počítají škody v milionech korun. Vyplývá to z vyjádření vinařských firem pro ČTK. Podle tajemníka Svazu vinařů Martina Půčka jsou nejvíce poškozené vinice na Slovácku.

Půček odhadl, že celkem přišla vniveč na jižní Moravě až čtvrtina úrody. "Někde to je ale i padesát procent," uvedl Půček. Poškození vinic je podle něj od Znojma po Uherské Hradiště. "Jsou to především lokality jako například Němčice, Kyjovsko, Bzenecko nebo Strachotín. Nejlépe dopadlo asi Mikulovsko," uvedl Půček. Teploty na vinicích byly dnes ráno podle něj až čtyři stupně pod nulou.

Podle agronoma vinařství Winberk Mikulov Karla Čížka dnešní mráz přinesl firmě zhruba čtyřmilionovou škodu. "Odhaduji, že ráno bylo asi minus dva stupně, takové teploty tak pozdě nepamatuji," řekl ČTK Čížek. Dnes počítal škody ve vinohradech, poškozených je asi 30 procent rozlohy vinic firmy. "Násada byla nádherná, předchozí ochlazení žádnou škodu nezpůsobilo. Přišlo to z ničeho nic až teď. Lidová pranostika praví, že Žofie, která měla svátek v úterý, víno vypije. Tak letos přišla ta Žofie o tři dny později," uvedl Čížek.

Místní škody na vinicích dnes ČTK potvrdil i ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner. "Poškození se vyskytuje hlavně v dolinkách a jsou tam i pásy na kopečcích. Poškozených je tak deset procent vinic," řekl ČTK Vajčner. Podle něj ale větší škody na Znojemsku nejsou.

Problémy mají i vinaři na Břeclavsku, kde je většina vinic. ČTK to řekl Zdeněk Zvonec ze Zemědělského družstva Sedlec u Mikulova. "Někde je poškození vinic třetinové, jinde až padesátiprocentní. Problémy jsou většinou ve svazích nebo pod kopcem. Vypadá to jak špenát v mražáku. U nás je v některých místech poškození asi 25 procent," uvedl Zvonec.

"Příroda provedla jednoznačný důkaz nesmyslnosti návrhu na zavedení spotřební daně, kterou prosazuje ministerstvo financí. Moravský vinař si surovinu dovézt nemůže, což neplatí o lihovarnících a pivovarnících," dodal Půček.

Autor: ČTK

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info