Češi si hlídají data spotřeby!

Podle posledního nezávislého výzkumu agentury MÉDEA RESEARCH si většina Čechů při nákupu zvykla kontrolovat data spotřeby.

Výzkum probíhal v březnu a zaměřil se jak na sledování dat spotřeby u kupovaných potravin a kvalitu značení minimální trvanlivosti, tak na možná rizika spojená s konzumací pošlých potravin. Koupit zkažené nebo prošlé potraviny se v uplynulých 12 měsících „podařilo“ 36 % lidí, kteří potraviny nakupovali. 20 % se to stalo dokonce opakovaně.

A které potraviny jsou na tom nejhůře?

Jednoznačně vedou z hlediska rizikovosti mléčné výrobky. 56 % osob, kteří si domů přinesli zkažený nebo plesnivý produkt má tuto zkušenost právě s mléčnými výrobky. Na dalších místech se umístily masné výrobky a ovoce a zelenina.

Většina obyvatel ČR ve věku 18 a více let při nákupu potravin datum spotřeby kontroluje. Ze zdravotních rizik spojených s konzumací prošlých potravin má obavy přes 60 % osob, které alespoň občas potraviny nakupují.

Jak na to reagují čeští výrobci?

Potravinářská společnost Hamé v současné době upravuje etikety svých výrobků tak, aby uváděné datum spotřeby a písmo na nich bylo zřetelné a čitelné. „Každý zákazník se z etiket a obalů dozví, co kupuje. U novinek zaváděných na trh je to už automatické,“ říká Marcela Mitáčková, marketingová ředitelka společnosti Hamé a dodává: „Společnost Hamé se snaží podobným situacím předcházet důkladnou kontrolou, která zahrnuje i systém plánování a evidenci výrobků. Například výrobky na skladě nesmí být starší než třetina doby jejich trvanlivosti, v některých případech i čtvrtina.“

 

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info