Úroda ovoce bude průměrná, méně se sklidí jen jahod a meruněk

Pěstitelé ovoce se letos po loňském "hubeném" roce, kdy kvůli květnových mrazům a sněžení došlo ke ztrátám v produkci plodů v hodnotě až půl miliardy korun, dočkají průměrné úrody. On-line deníku TÝDEN.CZ to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

"Letošní úroda bude průměrná. Menší sklizeň očekáváme pouze u jahod a meruněk," uvedl Ludvík s tím, že kvůli přízemním mrazíkům museli pěstitelé jahod v minulých dnech záhony přikrývat a studené počasí zasáhlo i meruňkové sady na jižní Moravě. Ostatní ovocné stromy podle Ludvíka prošly bez úhony. "Nyní už jen čekáme, jaký bude konečný propad květů a podle toho už přesněji vyčíslíme, jaká bude letos úroda," dodal.

Aby bylo možno označit úrodu ovoce za průměrnou, musí se podle Ludvíka za rok sklidit v tuzemských sadech 130 až 150 tisíc tun jablek a 20 tisíc tun hrušek a dalšího peckového a jádrového ovoce. Do těchto statistik se počítají sklizně pouze od velkých pěstitelů, úroda od jednotlivých zahrádkářů již nikoliv.

Pokud se letošní předpoklad ovocnářů naplní, mohla by dát sklizeň zapomenout na loňský rok, kdy nečekaný návrat zimního počasí v období kvetení stromů poničil kvetoucí stromy, především u jabloní, ale i třešní a ořešáků. Odhadnutá škoda pak činila až půl miliardy korun. "Byl to nejhorší rok za několik posledních desítek let," potvrdil Ludvík. Neúroda ovoce se pak projevila na výrazném růstu cen u některých druhů ovoce či ořechů na předvánočním trhu.

Zimní počasí loni nepotěšilo ani sběrače borůvek. Sněhové přeháňky na začátku května spálily téměř všechny kvetoucí keříčky a během léta a podzimu byly pláně a paseky v horských oblastech prakticky bez borůvek. Modré plody dozrály pouze v níže položených oblastech, ale i v nich jich bylo málo než obvykle.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info