Slunečnice nahradí řepku

Na základě dobré situace v zásobování je výsev slunečnice stejně jako dříve velmi konkurenceschopný a mohl by v některých typických dovozních zemích jako Pákistán částečně nahradit řepku. Globální obchod s osivem však v roce 2011/12 stoupne jen o 700 000 t na 2,5 mil. t. Lví podíl vyššího globálně produkovaného množství může být na základě dostatečných zpracovatelských kapacit zpracován přímo v hlavních produkčních zemích (Ukrajina a Rusko). Proto se vyváží slunečnicový olej a šrot.

Zejména olej může získávat tržní podíl a zatlačovat ve významných dovozních zemích jako Indie a země na severu Afriky sójový olej. Oil World vychází z toho, že dovozy slunečnicového oleje do severoafrických zemí v hospodářském roce 2011/12 opět stoupnou na 750 000 t poté, co v posledním hospodářském roce dosáhly z důvodu sucha v Rusku jen 389 000 t. Oproti tomu dovoz sójového oleje poklesne o 500 000 t na 1,1 mil. t. Dovozy do Indie se odhadují na 1 mil. t (v předchozím roce 776 000 t). Globální obchod se slunečnicovým olejem celkově vzroste na 6,0 mil. t a bude tak o 1,4 mil. t vyšší než v předchozím roce.

DLG-Mitteilungen, 2012, č. 5, s. 57 http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info