Zemědělci dnes budou blokovat silnice ve 12 krajích

Ve dvanácti krajích dnes vyjedou na silnice zemědělci k protestním jízdám, chtějí tak dát najevo nesouhlas s chystaným zrušením daňových úlev u nafty a zavedení spotřební daně z vína. Dopravu na nejméně 185 silnicích má mezi 9:00 a 11:00 zpomalovat nejméně 1 600 strojů. Protesty se mají vyhnout Praze, nezapojí se ani farmáři z Libereckého kraje. Nejmasivnější má být účast na tradičně zemědělské Vysočině.

Agrárníci již dříve uvedli, že chtějí nátlakovou akcí zvrátit rozhodnutí vlády. V případě neúspěchu prvního protestu se akce mají opakovat a stupňovat. Největší nevládní organizace českých zemědělců v polovině dubna vyzvala premiéra Petra Nečase (ODS) k jednání o zachování daňových úlev u nafty a dala mu ultimátum do konce dubna. Nečas však prý dodnes na výzvy nereagoval.

Petr Nečas, premiér

"Respektuji možnost každého projevit svůj názor, pokud neomezuje práva a svobody druhých. Blokády silnic jsou za touto hranou a poškodí především ty spoluobčany, kteří nemají s lobbováním za zachování daňových privilegií na zelenou naftu a víno nic společného."

Dnešní provoz na komunikacích tak mají na protest zpomalovat jedoucí traktory s přívěsy i bez nich, nákladní automobily a další doprovodná vozidla. Protestující zemědělce podle agrárníků podpoří další stovky vozidel, která se sice jízd nezúčastní, ale při polních pracích budou označena na znamení solidarity s demonstranty.

Podle zemědělce Tomáše Cimermana plánují traktory jet přibližně dvacetikilometrovou rychlostí a nechávat mezi sebou rozestupy tak, aby mohla auta předjíždět. "Je základ najít si nějakou rovinku, kde se dá bezpečně předjet kolona. Pokud se objeví zatáčky, vyjede vozidlo, nemá cenu předjíždět. Je potřeba počkat a nespěchat," doporučuje Martin Kučerák z Dopravního inspektorátu Benešov.

Nyní mají čeští farmáři nárok na vrácení šedesáti procent spotřební daně. Po zrušení zelené nafty by ale platili téměř o jedenáct korun za litr víc, a ročně by tak přišli zhruba o jednu miliardu osm set milionů korun. Zrušení zelené nafty podporuje i ministerstvo financí. Přislíbilo ale zemědělcům, že je při sestavování rozpočtu na příští rok nějakou formou kompenzuje.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info