V Česku protestovali zemědělci, bylo jich víc, než se čekalo

Zemědělci ve středu zhruba dvě hodiny na protest proti chystanému zrušení daňových úlev u nafty a zavedení spotřební daně z vína blokovali silnice v Česku. Ve 12 krajích vyjelo ráno do ulic měst a na komunikace až 2000 traktorů, nákladních aut a dalších doprovodných vozidel.

Počet protestujících tak předčil očekávání organizátorů. Naopak ostatní řidiči se museli obrnit trpělivostí, na řadě frekventovaných tahů se totiž tvořily dlouhé kolony.

Vláda dnes přitom zrušení takzvané zelené nafty schválila. Prezident Agrární komory Jan Veleba proto nevyloučil, že ještě před začátkem žní, tedy v červnu, by protesty proto mohly pokračovat. Nicméně premiér Petr Nečas uvedl, že je o zelené naftě ještě ochoten jednat.

Agrárníci původně očekávali v protestních jízdách jen do 1800 vozidel, na poslední chvíli se k nim ale připojila řada zemědělců, kteří účast dopředu neavizovali. „Účast překonala naše očekávání. Zapojilo se 2067 kusů techniky, převažovaly traktory. Tras bylo rovných 200," prohlásil po skončení akce Veleba.

Akce začala v 9 hodin a byla ohlášena do 11 hodin, v některých regionech ale farmáři protestovali déle. Zcela se vyhnuli Praze a v Libereckém kraji se připojili jen manifestačně. V ostatních krajích řidiči narazili na kolony zemědělských strojů vybavených letáky, které upozorňovaly na plánované rušení zelené nafty a zavedení spotřební daně na víno. Na vozech byly vidět i transparenty s hesly Zelená nafta - české potraviny pro vás nebo Venkov bez zemědělců - republika bez českých potravin.

Na dopravu po celé dopoledne dohlíželi a na mnohých místech ji i řídili policisté, vážnější problémy ale neznamenali. Zemědělci už v pondělí totiž avizovali, že dopravu nechtějí zastavit, ale jen zpomalit. Přesto se setkali s rozhořčením některých řidičů, v Pardubickém kraji došlo i „k jednomu drobnému konfliktu s člověkem z kamionu, kterému ruply nervy," řekla ředitelka krajské agrární komory Vanda Rektorisová.

Celkově se ale protestující podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy prý setkali spíše s podporou a pochopením.

Zrušení takzvané zelené nafty je součástí kabinetem schváleného balíku úsporných opatření, která mají v letech 2013 a 2014 udržet schodek státního rozpočtu pod třemi procenty HDP.

Nyní mají čeští farmáři nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili při nákupu nafty spotřebované na polích. Po zrušení zelené nafty by platili téměř o 12 korun za litr více než rakouští zemědělci a o devět korun více než Poláci. Ročně by tak přišli zhruba o 1,8 miliardy korun. V případě zrušení zelené nafty by podle Veleby Česko se Slovenskem byly jediné dvě země v Evropské unii, kde by podobnou úlevu farmáři neměli.

Protest zaštítěný Agrární komorou dnes podpořil i Zemědělský svaz ČR a Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info