Polních pokusů s GM rostlinami výrazně ubývá

V Evropě probíhá stále méně polních pokusů s geneticky modifikovanými rostlinami; jedinou výjimkou je Španělsko.

Pro pěstitelskou sezónu 2012 bylo podáno výrazně méně žádostí o provádění pokusů s geneticky modifikovanými rostlinami než v předchozích letech. Vědci a společnosti v tom spatřují důsledky ničení polí s GM rostlinami.

V Evropě probíhá stále méně pokusů s geneticky modifikovanými rostlinami. Jedinou výjimkou je Španělsko, kde velké společnosti provádějí řadu pěstitelských pokusů. Jen málo pokusů je však součástí výzkumných a vývojových projektů zaměřených na rostliny s novými nebo zlepšenými vlastnostmi.

Španělsko je na prvním místě

Pro pěstitelskou sezónu 2012 bylo příslušným úřadům EU podáno pouze 41 nových žádostí o provádění pokusů s geneticky modifikovanými rostlinami, což je o dvě třetiny méně než v roce 2009. Z toho 30 žádostí připadá na Španělsko, o zbývajících 11 se dělí Švédsko, Irsko, Dánsko, Německo, Belgie, Česká republika, Maďarsko a Slovensko, kde byl nově povolen pouze jeden pokus s geneticky modifikovanou cukrovkou.

GM rostliny: Výrazně méně polních pokusů

Oficiální německý registr lokalit uvádí aktuálně čtyři plochy o rozloze 9 800 m2 v Sasku-Anhaltsku, na nichž v tomto roce probíhají pokusy s GM rostlinami. Mezi celkem 41 novými žádostmi v rámci EU je 27 pěstitelských pokusů, které provádějí velké společnosti jako BASF a Bayer s již vyvinutými GM rostlinami a téměř všechny probíhají ve Španělsku. Testována je kukuřice, bavlna a cukrovka, které jsou rezistentní vůči škůdcům nebo herbicidům. Ostatní žádosti přicházejí až na jednu výjimku z univerzit a veřejných výzkumných institucí. Některé jsou zaměřeny na základní výzkum a výzkum bezpečnosti.

Vědci vyvozují důsledky

Brambor rezistentní vůči plísni bramborové byl vyvinut společností BASF již před delší dobou. V roce 2012 je již poněkolikáté v Německu testován v polních podmínkách, a to na dvou ze čtyř pokusných ploch, které německý registr lokalit pro tento rok vykazuje.

Vědci a společnosti v Evropě, které používají genové technologie ve výzkumu a šlechtění rostlin, se již řadu let setkávají s tím, že jsou pokusná pole zničena. Vidí za tím silný společenský odpor, který je také důvodem obtížných politických rámcových podmínek při povolování GM rostlin. Společnost BASF z toho vyvodila počátkem roku 2012 důsledky a přemístila své odvětví výzkumu do USA. Ukázkový pozemek v Üplingen v Sasku-Anhaltsku, na němž byly do roku 2011 pěstovány různé GM rostliny a poskytovány obsáhlé informace k pěstování a genovým technologiím, nebyl v roce 2012 zpřístupněn.

http://www.agrarheute.com/freilandversuche

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info