Nárůst produkce mléka a exportní boom na Novém Zélandu

K nárůstu produkce mléka na Novém Zélandu přispěly především dobré klimatické podmínky a vysoké ceny mléka na světovém trhu.

Nový Zéland je největším světovým exportérem mléčných výrobků. Díky vysokým cenám na světových trzích se produkce mléka dále rozšiřuje. Export v posledních třech letech vzrostl o 20 procent.

Podíl novozélandského exportu na globálním obchodu s mléčnými výrobky se pohybuje okolo 30 procent. EU má tržní podíl ve výši asi 25 % a USA přibližně 10 %. Do konce aktuálního mlékařského roku (červen až květen) má tato země podle odhadů FAO navýšit celkový objem exportu (v přepočtu na mléko) o přibližně dalších osm procent a celkovou produkci mléka navýšit o téměř 10 procent na 19,9 mil. tun. V porovnání s rokem 2009 se celkový vývoz zvýšil o téměř 20 procent; hlavní měrou se na tomto navýšení podílelo významné rozšíření produkce mléka.

Největším odbytovým trhem je pro Nový Zéland od roku 2009 Čína. Přispěla zejména dohoda o volném obchodu, v jejímž rámci byla postupně zredukována cla novozélandských mléčných výrobků a Novozélanďané tím získali konkurenční výhodu. Podle informací USDA směřuje do Číny přibližně 18 procent novozélandského exportu. Od roku 2008 došlo k pětinásobnému navýšení objemu vývozu do Číny. Nejdůležitějšími vývozními produkty jsou sušené plnotučné mléko a sušené odstředěné mléko. Dalšími významnými odbytišti pro novozélansdské mléčné výrobky jsou Spojené státy, Japonsko, Austrálie a Filipíny a další asijské a severoafrické země. V mezinárodním srovnání byl Nový Zéland v uplynulém roce největším světovým exportérem sušeného plnotučného mléka a másla. U komodit jako jsou sýry a sušené dostředěné mléko patří podle statistik FAO Novému Zélandu třetí místo.

Významným indikátorem rozvoje mezinárodních exportních cen je novozélandský mlékárenský koncern Fonterra provozovaný globální obchodní platformou Global Dairy Trade. Stále větší podíl novozélandských mléčných výrobků je ztržňován v rámci aukcí. Je obchodováno až osm různých výrobků pro různé dodací lhůty. U sušeného plnotučného mléka bylo takto uvedeno na trh v průběhu posledních dvou letech mezi 40 až 60 % celkové novozélandské produkce a také obchodní podíl u dalších výrobků výrazně vzrostl.

V současné době probíhají jednání dalších mezinárodních mlékárenských koncernů kromě novozélandské Fonterry také s dánskou mlékárnou Arla, severoamerickou Dairy America a australskou Murry Goulburn. Kromě toho zde podniká více než 600 registrovaných obchodníků s mlékem. Tím výrazně roste váha obchodní platformy. Při posledních aukcích ale ceny mléka výrazně poklesly a vážený průměr se nyní pohybuje přibližně 40 procent pod cenovým maximem z loňského roku. Mluvší novozélandského mlékárenského koncernu Fonterra v polovině května oznámil snížení ceny vyplácené zemědělcům za mléko o devět procent. 

Neuseeland: Produktionssprung und Exportboom 

www.agrarheute.com

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info