Souhrn událostí uplynulého dne – 24.5.2012

Podle některých zemědělců nemusí být zrušení zelené nafty katastrofou

Zemědělský svaz a Agrární komora dnes ve dvanácti krajích ČR uspořádaly protesty proti zrušení tzv. zelené nafty, které podle nich povede ke ztrátě konkurenceschopnosti českého zemědělství. Podle názorů některých soukromých zemědělců ale situace nemusí být tak horká.

Výnosy z prodeje a pronájmu státních pozemků zůstanou v resortu zemědělství

Ministr zemědělství Petr Bendl vítá dosažení dohody o využití výnosů nově zřizovaného Státního pozemkového úřadu pro zemědělské účely, konkrétně pro pozemkové úpravy podle zákona o pozemkových úpravách, pro Program rozvoje venkova České republiky a na programy k podpoře aktivit financovaných výhradně z národních zdrojů podle zákona o zemědělství.

Čerpání dotací na úspory energií ve veřejných budovách z programu Zelená úsporám startuje

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa plní svůj slib a umožní čerpání dotací na úspory energií ve veřejných budovách z programu Zelená úsporám. Již nyní mohou žadatelé ze sektoru veřejných budov obnovit své požadavky na přidělení dotací na zateplení a změnu způsobu vytápění z programu Zelená úsporám.

Mlékárenským výrobkem roku je Tylžský sýr od Madety

Mlékárenským výrobkem roku 2012 se stal Tylžský sýr, jehož výrobcem je jihočeská mlékárna Madeta. ČTK o tom informoval předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Výsledky byly vyhlášeny ve středu v areálu České zemědělské univerzity v Suchdole v rámci Světového dne mléka.

Prezident republiky podepsal novelu rostlinolékařského zákona

Prezident České republiky v pátek 18. 5. 2012 podepsal novelu zákona o rostlinolékařské péči, jejímž hlavním cílem je transpozice směrnice za účelem dosažení udržitelného používání pesticidů. Novela tak mimo jiné přináší plošné uplatňování metod integrované ochrany rostlin pro profesionální uživatele přípravků na ochranu rostlin.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info