Schodek agrárního obchodu v 1. čtvrtletí klesl na 5,5 mld.

Schodek agrárního zahraničního obchodu se v prvním čtvrtletí snížil více než o čtvrtinu z loňských 7,5 miliardy korun na 5,5 miliardy Kč. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl Zemědělský svaz ČR. Vývoz zemědělských produktů a potravin v prvních třech měsících rostl rychleji než dovoz, zejména v důsledku zvýšeného exportu obilí.

Do Česka bylo v prvním čtvrtletí dovezeno agrárních produktů za 40,6 miliardy korun, což bylo o 4,3 miliardy meziročně více. Vyvezlo se zboží za 35,1 miliardy Kč, o 6,2 miliardy Kč vyšší částku než před rokem.

Nejvyššího schodku, 3,8 miliardy Kč, dosáhl obchod s masem a droby. Deficit se meziročně prohloubil více než o jednu miliardu Kč. Masa bylo dovezeno za 5,2 miliardy korun. Tuzemská výroba masa dlouhodobě klesá, domácí spotřeba se přitom v posledních letech výrazněji nemění. Pokles produkce je tak čím dál více nahrazován dovozem.

Nejlepší bilanci Česko, jak tomu v posledních letech bývá obvyklé, dosáhlo u obilovin, kde přebytek obchodu meziročně vzrostl o 1,5 miliardy korun na 3,7 miliardy Kč. V důsledku klesajících stavů hospodářských zvířat, pro něž je obilí významnou krmnou plodinou, vznikají v posledních letech jeho každoroční přebytky a nemalá část komodity se ze země vyváží. Loňská úroda obilovin byla v tuzemsku navíc velmi dobrá a ceny komodity jsou příznivé.

Loni agrární obchod vykázal historicky nejhorší výsledek. Schodek se meziročně prohloubil zhruba o 300 milionů korun na bezmála 40 miliard korun. Agrární saldo je záporné nepřetržitě od roku 1994.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info