Na farmách Vysočiny přibývají minimlékárny, je jich desítka

Na Vysočině přibývají malé mlékárny na farmách. Veterináři jich evidují desítku; větší část z nich zpracovává kozí mléko. Přímo na statcích se vyrábí tvaroh, jogurty i různě ochucené sýry.

Někteří farmáři je prodávají jen ve svém dvoře, jiní zásobují i trhy a obchody. Naopak klesl prodej čerstvého mléka z automatů. Těchto přístrojů bylo kraji jeden čas rozmístěno i 17, zůstalo jich deset.

"Mléčné automaty se na deseti drží už delší dobu," řekl  ředitel krajské veterinární správy Božek Vejmelka. Automaty na kravské mléko se v kraji poprvé objevily koncem roku 2009, farmáři tehdy začali nový prodej zkoušet proto, že jim mlékárny podstatně snížily výkupní ceny mléka.Chovatelé na Vysočině jsou největšími producenty kravského mléka v Česku. Minimlékárna pro ně znamená investici i dva až tři miliony korun.

Farmáři  ale věří, že si tak zlepší ekonomiku chovu a trochu se ochrání před výkyvy cen od velkých mlékáren, kterým ale chtějí část mléčné produkce prodávat stále. Odbyt pro vlastní mléčné výrobky mají hlavně na farmářských trzích a ve větších městech.

Rodina Němcova v Netíně na Ždársku letos v březnu otevřela novou mlékárnu a začala v ní na jogurty, tvaroh a sýry denně zpracovávat až 800 litrů mléka. Kapacitu výroby může ještě zvýšit. Nový provoz nahradil menší mlékárnu, která na statku fungovala minulých pět let. Další mlékárnu na kravské mléko má statek v Kadově na Žďársku. "Vyrábíme hlavně pařený sýr, goudu a tvaroh," přiblížil farmář Tomáš Lopaur. Mlékárnu má i Mitrovský dvůr na Žďársku.

Rodina Brodinova začala zpracovávat část mléka od svých dojnic na statku v Úhořilce na Havlíčkobrodsku loni v listopadu. Vyrábí jogurt, tvaroh i čerstvé sýry. Návratnost této investice se podle Marie Brodinové nedá přesně odhadnout. "Záleží na tom, jak se nám bude dařit uplatňovat naše výrobky na trhu," vysvětlila.

Mléko na Vysočině zpracovává také šest kozích farem. Čtyři mohou výrobky dodávat i do obchodů, další dva zpracovatelé kozího mléka mají jen povolení pro prodej ze dvora.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info