Bendl: Na dorovnání plateb by letos mohlo jít 0,5 mld. Kč

Čeští zemědělci by letos na dorovnání přímých plateb mohli dostat kolem 500 milionů korun. Na Žofínském fóru na téma českého zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů to dnes uvedl ministr zemědělství Petr Bendl. Původní návrh státního rozpočtu nepočítal pro letošek za tímto účelem s žádnými prostředky.

Podle Bendla by na národní doplňkové platby známé také jako platby Top-up mohly být použity zejména prostředky, které Česko koncem března získalo z vyhraného sporu s EU kvůli přebytečným zásobám komodit před vstupem do EU. Zda resort skutečně peníze pro zemědělce získá bude záležet na souhlasu ministerstva financí a následně sněmovny.

Platba Top-Up je doplňkem k jednotné platbě na plochu zemědělské půdy (SAPS), která je základní agrární dotací. Jejím prostřednictvím mělo podle informací z loňského podzimu loni českým farmářům jít zhruba 16,5 miliardy korun, tedy o více než dvě miliardy korun meziročně více. Letos by částka měla vzrůst o další 2,4 miliardy Kč, řekl dnes Bendl.

Česká republika na konci března u Soudního dvora EU v Lucemburku vyhrála dlouholetý spor s Evropskou komisí o 12,3 milionu eur (300 milionů korun). Případ se týkal přebytečných zásob, které si firmy v ČR před vstupem do EU v roce 2004 u některých zemědělských produktů udělaly. Kvůli tomu pak komise nařídila, že ČR za to musí do rozpočtu zaplatit zmiňovanou sumu.

Čeští zemědělci, stejně jako jejich kolegové z dalších zemí, které vstoupily do EU v roce 2004 a později, pobírají na dotacích z EU stále méně peněz než farmáři v původních členských státech. Úrovni dotací ve starých členských státech se tuzemští farmáři ale mohou přiblížit právě díky dorovnávacím platbám z národního rozpočtu. Na dorovnání mají letos nárok naposledy. Od příštího roku by dotační rozdíly mezi členskými státy měly zmizet, nebo se alespoň výrazně zmírnit.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info