Olivový olej je nejlevnější za 10 let. Trápí to Řeky, Španěly a Italy

Řecko, Španělsko a Itálie mají kromě vysokých dluhů ještě jednu menší společnou bolest. Ceny olivového oleje totiž spadly na desetileté dno. Není to problém pro zákazníky, ale výrobce a zemědělské oblasti. Tři evropské země jsou největšími producenty olivového oleje na světě. Dohromady produkují 70 procent zásob.

Panenský olivový olej nejvyšší kvality podle dat Mezinárodního měnového fondu zlevnil tento měsíc na 2 900 dolarů za tunu, což je nejméně od roku 2002. Například v roce 2005 byla velkoobchodní cena mnohem výše, tuna oleje stála až 6 000 dolarů.

Ceny jsou tak nízko kvůli nadúrodě oliv, ale i proto, že dluhová krize snížila spotřebu domácností, a tedy i spotřebu olivového oleje v Evropě, upozornilo zpravodajství CNN.

"Trh je ve vážné krizi," postěžoval si předseda mezinárodní zemědělské organizace Copa-Cogeca Pekka Pesonen. "Producenty trápí nízké ceny a vysoké výrobní náklady. Situace je pro producenty, kterým posledních šest let klesají příjmy, neúnosná," uvedl.

Dodal, že úroda má zásadní význam pro udržení zaměstnanosti v zemích jako je Španělsko, Itálie, Řecko, Portugalsko a Francie. Například ve španělské Andalusii, která je hlavní zemědělskou oblastí země, byla nezaměstnanost v prvním čtvrtletí na úrovni 33 procent.

Evropská unie začala vykupovat zásoby

Volání producentů už dolehlo do Bruselu. Evropská komise se v polovině května dokonce rozhodla otevřít své sklady k intervenčním nákupům přebytku olivového oleje. Tam by se mělo na půl roku zdržet 100 tisíc tun olivového oleje různé kvality, aby mezitím na trhu stoupla cena této komodity.

Populární španělský řetězec Eroski prodává litr slunečnicového oleje za 1,25 eura, stejné množství obyčejného olivového oleje stojí 1,99 eura a prémiový extra-panenský olivový olej se prodává za 3,25 eura.

Olivový olej má na ekonomiky hlavních producentských zemí dopad v řádu desetin procent jejich hrubého domácího produktu. V případě Řecka to například v roce 2009 bylo 0,3 % HDP, ve Španělsku 0,2 % a v Itálii 0,1 %.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info