Výzkumníci: Dojivost krav lze zvýšit lepším osvětlením stájí

Farmáři mohou zvýšit dojivost krav nejen pomocí výběru správného plemene a složení krmiva, ale také dostatečným osvětlením stájí. Zjistili to čeští výzkumníci, kteří se zajímali o vliv intenzity osvětlení a dalších faktorů na užitkovost ustájených hospodářských zvířat. Příznivý efekt na dojivost má také sprchování krav v parných dnech. Průměrná užitkovost českých krav od roku 1950 vzrostla více než čtyřnásobně z 1600 litrů mléka na jednu dojnici na 6900 litrů v roce 2010.

"Výsledky sledování vlivu úrovně osvětlení ve stáji na užitkovosti dojnic potvrdily, že zvýšení úrovně osvětlení je jedním z chovatelských zásahů, který může poměrně rychle zvýšit produkci mléka, pokud nastane na trhu takový požadavek," stojí v ročence Výzkumného ústavu živočišné výroby Praha Uhříněves (VÚŽV).

Ivana Knížková z VÚŽV dnes novinářům řekla, že velký efekt mají zejména prosvětlovací panely, které do velkých stájí pouští denní světlo. "Dojnice je závislá na denním světlu a podobná opatření zlepšují její reprodukci a užitkovost," podotkla Knížková. Podle odborníků totiž sluneční světlo aktivuje u krav podvěsek mozkový, který produkuje hormony ovlivňující metabolismus celého organismu.

Negativní vliv na dojivost krav má v létě stres vyvolaný vysokými teplotami. Farmáři by proto měli krávy ochlazovat. Ve světě už sice fungují systémy, které dojnice sprchují plošně jemnými kapkami vody, jsou ale náročné na spotřebu vody. Výzkumníci z VÚŽV proto vyvinuli technologii, která krávu díky speciální řídící jednotce a čidlu osprchuje pouze při příchodu ke krmnému žlabu. "Chtěli jsme zamezit zamokřování podlah a kumulování odpadních vod," uvedla Knížková.

Český systém ochlazování krav pomocí rozptylování jemných kapek vody u koryt loni ocenilo ministerstvo zemědělství a už jej začali používat první tuzemští farmáři. "Nainstaloval si jej i školní statek slovenské vysoké školy zemědělské," dodala Knížková.

Prezident Agrární komory Jan Veleba upozornil, že i díky práci českých výzkumníků v posledních letech výrazně vzrostla mléčná užitkovost tuzemských krav. Například u černostrakatého plemene se průměrná užitkovost zvýšila z 4301 kilogramů mléka v roce 1990 na nynějších téměř 9000 kilogramů. Česko tak společně s Německem, Nizozemskem a skandinávskými státy patří ke špičce v EU. "Výzkum posunuje nejen genetiku, která je rozhodující, ale i management stáje a technologie, bez kterých dobytek tento výkon nemůže podávat," podotkl.

Vývoj průměrné mléčné užitkovosti krav (litrů mléka):

195219912010 
160039006900 

Zdroj: Agrární komora

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info