Ministr Bendl předal ocenění vítězům soutěže Regionální potravina v Plzeňském kraji

Třináct krajů České republiky postupně vybírá nejlepší produkty 3. ročníku soutěže Regionální potravina. Jako první si ocenění v jednotlivých kategoriích převzali vítězové v Plzeňském kraji. Slavnostně jim je předal ministr zemědělství Petr Bendl a plzeňský hejtman Milan Chovanec v rámci Festivalu Regionálních potravin.

Jsem rád, že se s dalším ročníkem soutěže rozšíří sortiment výrobků nesoucích logo Regionální potravina. Tyto produkty mají  záruku čerstvosti a jasného původu. Zákazníci tak dostávají jednoznačné vodítko, jaký výrobek pochází z jejich kraje a je kvalitní. Proto doufám, že budou produkty s logem Regionální potravina vyhledávat stále víc,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

Z 63 přihlášených výrobků od 25 menších a středních producentů Plzeňského kraje vybírala komise tvořená odborníky Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, zástupci krajského úřadu, Potravinářské i Agrární komory ČR a dalších subjektů. „Rozhodování nebylo jednoduché. Přihlášené výrobky byly velmi kvalitní a o vítězích jednotlivých kategorií nakonec rozhodovaly detaily. Pouze v kategorii Sýry včetně tvarohu jsme cenu neudělili, “ uvedl Ivo Šašek, manažer Místní akční skupiny Pošumaví, která je jedním z organizátorů soutěže v kraji.

Logo Regionální potravina tak bude mít od letošního roku osm nových výrobků: Zbojnický bok česnekový (Řeznictví – PIRNÍK) v kategorii Masných výrobků tepelně opracovaných, Mrákovská vrchovina (Zemědělské obchodní družstvo Mrákov) v kategorii Masných výrobků trvanlivých, Bílý jogurt (Minimlékárna JOMA – Martínek) v kategorii Mléčných výrobků ostatních, Grahamový listový šáteček ( PEKO – Němečková) v kategorii Pekařských výrobků včetně těstovin, z cukrářských výrobků zvítězila Prácheňská hnětynka (Střední škola Horažďovice), za alkoholické i nealkoholické nápoje vyhrála Medovina z Českého lesa s příchutí chmele a zázvoru (Ing. Jaroslav Lstibůrek), v kategorii Ovoce a zelenina vyšly jako nejlepší Hrušky sušené (Lukrena) a cenu v kategorii Ostatní získal Kapr uzený porcovaný (Zpracovna ryb Klatovy).

Ceremoniál předávání ocenění se konal na nádvoří Krajského úřadu Plzeňského kraje. Byl součástí celodenního Festivalu Regionálních potravin, na němž mohli příchozí navštívit farmářské trhy s regionálními produkty, pořady a soutěžemi pro děti, kulinářskou show.

Značka Regionální potravina patří do kampaně, kterou Ministerstvo zemědělství seznamuje spotřebitele s potravinami z jednotlivých krajů České republiky. Jejím smyslem je prosadit na tuzemském trhu opravdu kvalitní, chutné, tradiční či speciální produkty. Ministerstvo zemědělství vynaloží v letošním a příštím roce 70 milionů korun na marketingovou podporu značce Regionální potravina a zároveň 25 milionů korun na oba roky na organizování soutěže. Od letošního roku je nově administrátorem SZIF. Na projektu Regionální potravina se podílejí Agrární komora ČR a Potravinářská komora ČR.

Kateřina Böhmová,

ředitelka Odboru komunikace MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info